21 činjenica

Poslije dugogodišnjih prepirki da li je SFRJ bila “tamnica naroda” ili “idealno mjesto za život”, u posljednje vrijeme se sve višu spominju zaboravljeni detalji koji su bili, pa skoro, nezamjenjiv dio svakodnevnog života u bivšoj državi.

Iako je “mrtva” već skoro dvije i po decenije, i dalje je Jugoslavija česta tema regionalnih medija.

Poslije dugogodišnjih prepirki da li je SFRJ bila “tamnica naroda” ili “idealno mjesto za život”, u posljednje vrijeme se sve višu spominju zaboravljeni detalji koji su bili, pa skoro, nezamjenjiv dio svakodnevnog života u bivšoj državi.

Portal  Jutarnji.hr na jednom mjestu je sakupio 21 činjenicu o Jugoslaviji i socijalizmu koju su mnogi, manje više, zaboravili. Doduše, neke od njih se odnose samo na Hrvatsku (poput činjenice o političkom sedmičniku “Danas”), ali pošto smo tada bili u zajedničkoj državi, takvi slučajevi su zabilježeni i u ostalim republikama.

Alan Ford



Strip koji je u poznom titoizmu mladima otkrivao kako zapravo funkcioniše društvo, za razliku od onoga što su učili kroz nastavu marksizma.

Bijela knjiga

Popis “devijacija” složen u Centralnom komitetu SKH pod egidom Stipe Šuvara. Citirani su mnogi autori: od Matije Bećkovića i Dobrice Ćosića preko Mome Kapora do Vojislava Šešelja, od Rajka Grlića preko Predraga Matvejevića do Velimira Viskovića i Zdravka Zime.

Bonska vlada

Naziv od milja za vladu Milke Planinc, kada se benzin, uslijed naftne krize, kupovao na bonove.

Danas

Politički sedmičnik Vjesnikove kuće, pokrenut poslije kraha VUS-a, uprkos Bakarićevoj skepsi. Zamjerio se Borislavu Mikeliću, što mu nije oprostila Partija, vjerna načelu “ne talasaj” i “hrvatskoj šutnji”, dok nije i sama šaptom pala.

Devalvacija



Trajna sudbina jugoslovenskog dinara, jer je država inflacijom kupovala vrijeme i socijalni mir. Tada se isplatilo uzimati dugoročne kredite.

Gospa u Međugorju

Šestero adolescenata ugledalo je Bogorodicu i to je bio početak privrednog booma u Međugorju. Tim viđenjem, koje i dalje traje, počela je apoteoza fra Joze Zovka, koga je i Predsjednica pozvala da joj blagoslovi Dvore na Pantovčaku.

Inflacija

Neproglašeni linearni porez na svaki novac u državi, korisna vlasti dok je kontrolirana, pogubna kad se otme kontroli; pogoduje špekulantima, obezvređuje plate i penzije, uništava štediše, koji se zato opredjeljuju za strane valute i vikendice.

JNA



Vojska koja nije branila zemlju od vanjskih neprijatelja, nego beogradsku vlast od svojih naroda, oružana sila od koje su se tresle gaće Zapadu, ali sposobna samo gubiti rat.

KBC u Ljubljani

Na glasu kao najbolji klinički centar u Jugoslaviji, još otkako je Božidar Lavrič 1952. Titu operisao žuč. Njihova vještina se okrenula protiv Tita, produživši mu agoniju gotovo sadistički puna četiri mjeseca, sve od straha za se, a ne za pacijenta.

Kolektivno Predsjedništvo

Uvedeno Ustavom 1974., da bude kolektivni državni poglavar, s po jednim predstavnikom iz svake federalne odnosno subfederalne jedinice, s time da svake godine predsjeda drugi. Taj švicarski recept nasukao se o jugoslavensku stvarnost.

Kuća cvijeća



Nevelik mauzolej za maršala Tita u vrtu njegove beogradske rezidencije. Mjesto hodočašća, nekad trijumfalnih, zatim nostalgičnih.

MMF

Međunarodni monetarni fond, brettonwoodski moloh koji je određivao put Jugoslavije u ekonomsku propast.

NNNI

Ništa nas ne smije iznenaditi, inventivni naziv vježbi civilne zaštite i, katkad, opštenarodne odbrane. Svejedno je sve iznenađivalo, od dolaska zime i snijega do političkih promjena.

Obrovac

Lokacija paradigmatske “političke tvornice”, bjelodanog dokaza da je politika upropaštavala privredu. Dobar argument za promjene nakon kojih za upropaštavanje privrede politika nije nužna, ali se trudi.

Galeb

Brod za prevoz banana, ratni plijen, pretvoren u školski brod Jugoslovenske ratne mornarice, omiljeno pomorsko prevozno sredstvo maršala Tita koji se nije bojao ničega osim aviona.

Par – nepar

Sistem uveden radi redukcije troškova goriva: parnim datumima su smjela voziti osobna vozila kojima je registracija završavala parnim brojem, neparnima neparna.

Redukcija struje

Posljedica i pokazatelj naftne i ine energetske krize i loše energetske politike, ali s neslućenim populacijskim posljedicama.

Sirene

Locirane četrdesetih i pedesetih u sklopu protivavionske zaštite (PAZ), poslije Titove smrti su svakoga 4. maja u 15.05 zavijanjem podsjećale narode i narodnosti na njegov odlazak u istoriju.

Šoping



U poznom socijalizmu glavni sadržaj proslava revolucionarnih nadnevaka: Međunarodni dan žena, Praznik rada i Dan Republike rado su slavljeni drugarskim izletima u robne kuće preko granice.

Verbalni delikt

Inkriminacija koja više nije vodila “administrativno” na Goli otok, ali je mogla sudski u tamnicu, zbog “neistinitog i zlonamjernog” iznošenja podataka.

Yugo



Originalni proizvod automobilske industrije razvijene u tvornici oružja u Kragujevcu (32 KW, 45 KS, 900 kubičnih centimetara), nekima ponos, mnogima šprdnja, ali i dostupno rješenje čežnje za samostalnim prevozom.