Dobre priče

Život Petera Bilella, danas 86-godišnjaka, promijenio se prije 50 godina, kad je krenuo posjetiti majku u rodnoj Italiji. Tada je upoznao djevojku Grace, a 40 dana kasnije vjenčali su se u Italiji.

"Moja majka ju je poznavala i pitala me zašto se ne oženimo. Mislio sam, ona me ne poznaje, niti ja poznajem nju", ispričao je za ABC News.

U septembru 1964. godine preselili su se u Connecticut, gdje Bilello i danas živi. Imali su dvoje djece i četvero unučadi. "Bila mi je jako dobra supruga, dobro je kuhala i bila je jako dobra majka. Gdje je ona išla i ja sam išao", prisjetio se.

Grace 2001. godine dijagnosticiran rak, a potom je prošla operaciju, hemoterapiju i zračenje. "Mislio sam da će sve biti u redu", rekao je Bilello.

Tri godine kasnije rak se vratio, a supruga mu je prošla kroz novu rundu hemoterapije i zračenja. "Bili smo zajedno cijelo vrijeme. Ona je išla na hemoterapiju, ja sam sjedio pored nje. Kad bi došla kući, bilo bi joj loše od terapije i ležala bi na kauču, a ja sam obavljao kućanske poslove", ispričao je.

Prije šest godina došao je na zabavnu ideju i predložio je supruzi da se potpišu na dvije novčanice od jednog dolara.

"Rekao sam joj da ću ja napisati Peter B. na jednu, a ona treba napisati Grace B. na drugu. Potom sam ih spremio u novčanik. Novčanice su tu bile godinu dana. Otišao sam u kupovinu i ne sjećam se gdje sam ih potrošio. Došao sam kući i rekao Grace da sam napravio veliku grešku i da te novčanice više nikad neću vidjeti", rekao je.



Iako su novčanice nestale, njihova ljubav nije, pa su 2014. proslavili 50 godina braka. Iste godine je, nakon 13 godina borbe s rakom, Grace preminula. Nekoliko sedmica nakon njene smrti, Bilello je vodio unuku na sendvič, za koji je prodavačici uručio deset dolara. Ona mu je vratila tri novčanice od jednog dolara, a na jednoj je pisalo "Grace B.".

"Počeli smo plakati. Bili smo tako sretni što nam se taj dolar vratio. Mislio sam da ga nikad neću dobiti nazad", rekao je.

"Nisam odmah vidjela jer sam mu dodavala ostatak. Kad mi je pokazao, nisam mogla vjerovati, iako sam željela. Kad smo došli kući, pokazao mi je da se rukopis podudara s bakinim", ispričala je Ashley.

Odmah nakon toga otišli su na bakin grob. "Rekao sam: 'Grace, dobio sam tvoj dolar nazad'. Pravo je čudo što sam ga dobio nakon pet godina. Ko zna koliko ga je ljudi držalo u ruci tokom godina. Bio sam na pravom mjestu u pravo vrijeme.", rekao je, dodajući da više nikad nikom neće dati taj dolar.

Volio bi kad bi našao i dolar koji je on potpisao. Možda se sada javi neko u čije ruke dospije, piše Index.hr.