Ova lista to i dokazuje

Na osnovu liste koju su sastavili psiholozi iz Velike Britanije i Holandije, kao i politikolog iz Finske, najinteligentniji ljudi na prostoru nekadašnje SFRJ žive u Sloveniji

Albanci, Makedonci, Slovenci, Bosanci i Hrvati su inteligentniji u odnosu na Srbe, pokazuje lista prosječnog IQ-a, koju je sastavio tim stručnjaka predvođen britanskim psihologom Ričardom Linom.

 On je u saradnji sa finskim politikologom Tatu Vanhanenom i holandskim psihologom Jeltom Vičersom, napravio listu prosječne inteligencije građana u 113 zemalja.

Na toj listi dominiraju građani Azije. Prvo mjesto zauzima Singapur, zatim slijede Južna Koreja i Japan. U Singapuru je prosječni IQ 108, u Južnoj Koreji 106, a u Japanu 105.

Od zemalja u Evropi, inteligentnim stanovništvom mogu da se pohvale Italja (102) i Island (101), države koje se nalaze na četvrtom odnosno petom mjestu.

Što se zemalja u našem okruženju tiče prosječno najinteligentniji su Slovenci (96), zatim Makedonci (91), Albanci (90), a toliki prosječan IQ imaju i građani Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Sa prosječnom inteligencijom od 89 Srbi su na ovoj listi ispod komšija.



Inače, na samom začelju ove liste nalazi se Ekvatorijalna Gvineja gdje je IQ u prosjeku 59.

Kompletnu listu možete da pogledate OVDJE.