Hirurg vjeruje u svoj uspjeh

Valerij Spiridonov iz Rusije se nada da bi već sljedeće godine mogao da dobije novo tijelo. Naime, on se dobrovoljno javio da bude prvi pacijent kojem će kontroverzni italijanski hirurg Sergio Canavero izvršiti transplantaciju glave.

Rus, koji boluje od Verdnig-Hofmanove bolesti, zbog čega su mu atrofirali mišići i zbog čega je prikovan za kolica, kaže da je njegova odluka konačna.

"Ne planiram da se predomislim", rekao je za Daily Mail.

Informatičar kaže da želi prije smrti iskoristiti priliku da ima novo tijelo. Sve mu je gore, transplantacija mu je jedina nada.

"Da li me je strah? Naravno. Ali nije samo strašno, uz to je i jako zanimljivo", rekao je mladić koji kaže da nema baš mnogo opcija.

"Ako ne pokušam ovo, moja sudbina će biti vrlo tužna. Svake godine moje stanje je sve gore", dodao je.

Spiridonu je ovo jedina nada za život, jer je već poživeo duže nego što je prosjek za oboljele od Verdnig-Hofmanove bolesti. Spiridonov se sa doktorom Canaverom još nije upoznao uživo, ali komuniciraju preko interneta. Hirurg vjeruje u svoj uspjeh.

Iako ga drugi doktori nazivaju ludakom, Sergio Canavero je entuzijastičan i vjeruje da operaciju može uspješno da izvede jer je tehnologija dovoljno napredovala.

Canavero namjerava da Spiridonovu glavu presadi na tijelo zdravog donora. Tijelo na koje će biti presađena Spiridonova glava biće od donora čije je tijelo zdravo, ali su otkazale sve moždane funkcije. Glava će biti pričvršćena za tijelo pomoću supstance slične ljepku - polietilen-glikol, koju dr Canavero naziva "magičnom supstancom".



Mišići i arterije biće zašiveni, prije nego što se pacijent dovede u vještačku komu na četiri nedjelje, kako bi glava i tijelo srasli.

Kada i ako se probudi, pretpostavlja se da će Valerij moći da kontroliše pokrete novog tijela. Međutim, moraće da pije i jake lijekove kako mu tijelo ne bi odbacilo glavu kao što se ponekad događa s pacijentima kojima je izvršena transplantacija nekih organa.

Italijanski hirurg još nije skupio dovoljno sredstava za ovaj poduhvat, a ni osoblja. Procjenjuje da mu je potreban tim od 150 ljekara i ostalog medicinskog osoblja kako bi uspješno obavio operaciju koja će trajati 36 sati i koštati oko 7,5 miliona funti.

"Sad jedva kontrolišem svoje tijelo. Treba mi pomoć svakog dana, svake minute. Sada imam 30 godina, iako ljudi s ovom bolešću rijetko dožive dvadesetu", rekao je Valerij.

"Shvatam opasnosti ove operacije. Ima ih mnogo. Ne možemo ni zamisliti šta sve može poći po zlu. Bojim se da neću doživjeti da vidim da to pokušaju na nekome drugome", kaže Valerij, kojeg porodica podržava u njegovoj namjeri.

Sergio Canaverose nada da će njegova metoda pomoći ljudima poput Valerija.

Sergio već dugo istražuje transplantaciju glave, o kojoj su pisali mnogi naučnici, ali još niko to nije pokušao na čovjeku.

Prva žrtva takve operacije bio je majmun još 1970. godine, ali je on uginuo nakon devet dana jer tijelo nije prihvatilo novu glavu.