Predlažemo vam da krenete u potragu

Širom svijeta postoje mjesta na kojima se nalazi zakopano blago. Među nepronađenim dragocjenostima je ukradeno blago Asteka, smaragdi sa španskog potopljenog broda, a tu su i nestala evropska umjetnička djela koje su ukrali nacisti.

Ako ste željni avanture, predlažemo vam da krenete u potragu, ali prethodno se upoznajte sa sedam lokacija na kojima se nalaze dragocjenosti.

Mexico City, Cortesovo blago “Noći stradanja”

Krajem 1520. godine Asteci su pružili snažan otpor Hernanu Cortesu i španskim osvajačima. Oni su ih otjerali iz svog glavnog grada Tenochtitlana. Prilikom bijega, Cortes je naredio svojim vojnicima da skupe i ponesu koliko god mogu dragocjenosti i zlata, i sa tim dragocjenostima da otplivaju do brodova koji ih čekaju.

Pošto se grad Tenochtitlan nalazio usred jezera, a zlato je teško, veliki broj vojnika se ugušio. To blago nikad nije pronađeno, a danas se navodno nalazi ispod Mexico Cityja koji se nalazi na mjestu presušenog jezera.

Blago Lime, ostrvo u Pacifiku

Jedno od napoznatijih ostrva s blagom je Isla del Cocos. Britanski kapetan William Thompson, koji je 1820. trebalo da preveze crkveno blago iz Lime (Peru) u Meksiko, zadržao ga je za sebe i zakopao na ovom ostrvu u Pacifiku.

Lovci na blago vijekovima bezuspešno pokušavaju da pronađu izgubljeno zlato, a jedan od njih bio je i nekadašnji američki predsjednik Franklin D. Roosevelt.

Plijen pukovnika Johna Singletona, Virdžinija

Za vrijeme američkog građanskog rada, pukovnik Konfederacije John Singleton Mosby je 1863. se sa svojim vojnicima upustio u opasan podvig, napali su vojnike Unije, zarobili njih 42, a potom su opljačkali odaje generala Edwina H. Stoughtona.

Ipak, dok su bježali s mjesta zločina, naišli su na veliki kontingent trupa Unije nedaleko od Virdžinije. Singleton je blago dao svom pomoćniku kako bi ga zakopao, a ono do danas nije pronađeno.

Izgubljeno blago sa španskog broda “La Nuestra Senora de Atocha”

Iako je dio ovog blaga već pronađen, to je za brojne lovce samo dodatan argument da se pronađe i ostatak. Blago je izgubljeno 1622. sa španskog broda “La Nuestra Senora de Atocha”, nakon što se brod našao usred uragana nedaleko od Floride.

Brod je putovao nazad u Španiju, a bio je prepun blaga. Dio blaga je 1985. pronašao američki lovac na blago Mel Fisher, a navodno još nedostaju dragocjenosti vrijedne oko 500 miliona dolara, uključujući sedam tona srebra, 128.000 zlatnika, 27 kilograma smaragda i 35 kutija crkvenog zlata.

Jezero Guatavita, Kolumbija

Zlato koje se nađe ispod vode je obično rezultat nezgode, ali to nije slučaj i s ovim. Radi se o jednom plemenu u Kolumbiji, čiji se sveštenici kao dio religijskog obreda pokrivaju zlatnim prahom i potom ga bacaju u jezero Guatavita.

Tamo se navodno i dan danas nudi žrtva vodenom bogu. Iako je bilo više pokušaja da se jezero isuši i dođe do zlata na dnu jezera, kolumbijska vlada je to zakonom zabranila.

Nacističko blago, Austrija

Tokom Drugog svjetskog rata u ruke nacista dospjelo je blago imućnih ljudi, najviše Jevreja. Ipak, kad je postalo jasno da Njemačka gubi rat, nacisti su počeli da skrivaju i bacaju opljačkano.

Navodno, veća količina umjetničkih djela i zlata završila je u jezeru Toplic u Austriji.

Zakopano blago Konfederacije, Džordžija

Konfederacija je gubila svoju moć i propadala od sredine 1865. i Jug se pripremao na predaju. Ipak, vlada je tada navodno odlučila da sakrije svoje bogatstvo u zalihama zlatnih ploča.

Postoji i legenda da je ono zakopano negdje u Džordžiji.