Cvjeta prodaja organa na internetu

"Prodajem svoj bubreg, početna cijena 5.000 eura", "Prodajem bubreg, 19 godina, nepušač, 40.000 eura"- ovo su samo neki od oglasa koji pune internetske stranice u posljednje vrijeme, prenosi "Dnevnik.hr".

- Nemam od čega živjeti, nemam struje, ni plina', odgovorio je jedan sagovornik na pitanje koliko je teška situacija u kojoj se nalaze kada moraju prodavati organe .
 
Fenomen prodaje organa prisutan je posljednjih 20 godina i ovakvi oglasi ponavljaju se svako malo. Ilegalnih transplantacija u Hrvatskoj nema, obično je riječ o radnjama koje se odvijaju na teritoriju zemalja iz okruženja gdje trgovina organima cvate.
 
"U nekakvim čudnim i prljavim stanovima gdje se to obavlja ili nakon obavljanja vađenja bubrega prebace ih u kadama koje su pune leda jer led spriječava ili zaustavlja krvarenje', kazala je Lovorka Marinović, nezavisna međunarodna konsultantica.
 
Siva je to zona podzemlja u kojoj vam se može i dogoditi bilo šta, a da niko ne odgovara, upozoravaju u udruženju Transplant.
 
"Treba im pojasniti da nikada neće doći u normalnu bolnicu i u normalne uslove gdje će imati normalan tretman, sve se odvija u kriminalnoj sivoj zoni", kazala je Mirela Pandžić, predsjednica Transplanta.
 
Ovakve stvari se i kažnjavaju u Hrvatskoj  to od 70.000 do 100.000 kuna.
 
"Meni je jako diskutabilno što sistem ne reaguje kada dobije takve napise", kazala je Pandžić.
 
I dok policija samo poručuje kako nisu dobili nikakvu prijavu, struka apeluje, unatoč besparici i beznađu, ljudi koji prodaju svoje organe često upadnu u lanac organiziranog kriminala iz kojeg izađu bez bubrega, bez obećavane zarade, na kraju i bez života.