Da imaju devet života, mačke su dokazale nebrojeno puta, ali ono što se dogodilo jednoj južnoafričkoj maci ravno je podvigu u preživljavanju u ekstremnim uslovima.

Kako piše lokalni list 'Star', mačka po imenu Tabita provela je blizu dva sata u veš mašini i uspjela da, temeljno oprana i centrifugirana, izađe iz nje živa i neozlijeđena.

Njena vlasnica, 63-godišnja Kerin Benet čula je njene prigušene mjauke i pošla da je traži. Gotovo dva sata je uzalud tragala za svojom ljubimicom sve dok nije videla njeno izbezumljeno lice u vratima mašine.

Isključila je struju i izvukla mokru, uplašenu Tabitu koju je odmah odvela kod veterinara gdje je liječena od hipotermije i šoka.

Mačka je imala malo vode u plućima, ali je pet sati kasnije, suha i zdrava, vraćena kući. "Moglo se svakome desiti. Mora da je spavala u mašini", kazala je Benetova.

"Veterinar mi je rekao da je izgubila sedam od devet života", dodala je u šali vlasnica mačke koja je očigledno brzo zaboravila na avanturu sa veš mašinom, nastavljajući da se vere i krije po najnevjerovatnijim mjestima, prenosi agencija Tanjug.

Benetova veruje da je njena odluka od prije nekoliko mjeseci da prestane da pere vrelom vodom radi štednje najverovatnije spasla Tabiti život.