'Sto posto sam siguran da me htjela spasiti. Uspostavili smo kontakt očima. Vidio sam medvjede i prije, a siguran sam da me prepoznala', rekao je 69-godišnji Robert Biggs, nakon što ga je medvjedica spasila od sigurne smrti.

Biggs je bezbrižno posmatrao porodicu crnih medvjeda, tokom planinarenja na sjeveru Kalifornije i nije niti slutio da ga neko vreba iz prikrajka.

Nalazio se nešto više od deset metara od medvjedice i njezino dvoje mladunaca, no njega je promatrao planinski lav, kojeg Biggs nije primijetio, sve dok se nije okrenuo i htio nastaviti dalje, prenosi dnevnik.hr.

U tom trenutku, planinski lav je skočio na njega s leđa i razderao mu naprtnjaču i srušio ga na tlo. 'Bio sam na koljenima. Imao sam pijuk sa sobom, jer sam se penjao po strminama i njime sam udario veliku mačku u glavu. Zaboljelo ju je, no i dalje me napadala', opisao je Biggs.

Od sigurne smrti dijelila ga je samo izderana naprtnjača i pijuk, no tad je Biggs krajičkom oka primijetio da se nešto približava. Silueta koju je primijetio zgrabila je planinskog lava za vrat. 'Bila je to medvjedica. Čuo sam veliku riku i buku iza sebe', dodao je.

Medvjedica je uspjela planinskog lava skinuti s njega i nastala je borba, koja je trajala 15 sekundi, nakon čega je velika mačka pobjegla podvijenog repa. Medvjedica se spustila na sve četiri noge i pogledala Biggsa u oči, nakon čega se vratila svojim mladuncima.

'Sto posto sam siguran da me htjela spasiti. Uspostavili smo kontakt očima. Vidio sam medvjede i prije, a siguran sam da me prepoznala', rekao je 69-godišnji Robert Biggs, nakon što ga je medvjedica spasila od sigurne smrti. Za Huffington Post je rekao na kraju kako svoj život duguje toj medvjedici.