Kao alternativa standardnom odlasku u kinu, što se zna sastojati od gradske gužve, čekanje u redu za karte i nadanja dobrom mjestu u kino dvorani, tajlandski filmski festival Rocks Yao Noi odlučio se za mnogo otvoreniji, morski pristup: kino na otoku.

Ovo otočno kino zove se Archipelago Cinema,  premijerno je korišteno na Rocks Yao Noi festivalu koji se održavao od 9. do 12. ožujka ove godine, a kuratori događaja bili su tajlandski nezavisni filmaš Apichatpong "Joe" Weerasethakul i britanska androgina glumica Tilda Swindon. Bilo je to prvo izdanje festivala, a zbog dobrog programa koji se sastojao i od inovacija poput ovog otočnog kina, festival će se održavati svake godine.

Otočno kino je projektirao Nijemac sa adresom u Pekingu, Ole Scheeren. U potpunom noćnom mraku, posjetitelji festivala doplovili su brodom do svjetleće splavi usred mirne lagune Nai Pi Lae  na otoku Kudu. Okruženje kina je jedinstveno, i akustiku omogućuju klifovi koji izbijaju iz oceana, tako da publika može uživati u vrhunskom ozvučenju kojeg većinom stvaraju prirodni uvjeti. Budući da kino pluta na moru u mrklom mraku, teško je odrediti granicu horizonta, a kino platno koje je pozicionirano uz klifove vidi se izvrsno.

Plutajuće kino napravljeno je od nekoliko podija, i skupa se mogu micati po potrebi. Organizatori festivala su se potrudili da kino projekcije budu prikazane na više lokacija u laguni, tako da gledatelji plove od filma do filma. Naravno, sve je sagrađeno od recikliranog materijala, a nakon festivala, ovaj 'kino otok' ide na korištenje stanovnicima Yao Noija, koji ga mogu koristiti kao pozornicu, ili manje igralište na moru.