Nedavno otkriće neobičnih lobanja u Peruu zbunilo je naučnike, a neki čak vjeruju da je to konačni dokaz da su vanzemaljci posjetili Zemlju.

Na jugoistoku Perua pronađena je grobnica s vrlo neobičnim tijelima dužine oko 50 centimetara i isto toliko dugim glavama. Izduljene lobanje imaju i velike očne šupljine, te na prvi pogled izgledaju baš onako kako bismo zamišljali vanzemaljca.

Naučnike dodatno zbunjuje to što lubanja ima neka obilježja ljudske dječje lobanje, pa tako izgleda da je fontanela otvorena, no druga obilježja ukazuju da se radi o lobanji odrasle osobe. Naravno, govoreći terminima koji se odnose na ljudsku lubanju.

S obzirom da na temelju samog promatranja ne mogu dokučiti o čemu se tačno radi, naučnici će provesti DNK analizu na ostacima oka pronađenog u očnoj šupljini, pa se nadaju da će tako moći ustanoviti radi li se o ljudskom biću.

Ukoliko se to pokaže tačnim, tada je moguće da je neobična lobanja posljedica nekih plemenskih obreda koji su se vršili prije otprilike 9.000 godina. Obred bi mogao biti sličan običajima Maja i Aboridžina, no još je uvijek prerano za nagađanja o kakvom se tačno obredu radi s obzirom da nije sigurno ni da je riječ o ljudskim lobanjama.

Snimke neobičnog otkrića pogledajte ovdje: