Ajkule su za mnoge najstrašnija morska stvorenja. Prema njima se treba odnositi s velikim poštovanjem i oprezom. Ipak, nekim ljudima treba blizak susret kako bi shvatili koliko su snažna i moćna ta stvorenja.

Iskusni ronilac s Floride Dave Marcel godinama je ponosno ponavljao svoj vodeni ritual, sve donedavno, tačnije do prije nekoliko godina. Uživajući u morskim dubinama, Marcel je kad god bi naišao na ajkule volio stupiti s njima u kontakt i to intimniji od običnog dodira.

Nakon što bi ih okretao i mazio, češkao bi im stomak, a često i ljubio, ali tada je volio dati poljubac u usta. Ajkula je reagirala potpuno prirodno za divlju životinju i ugrizla je Marcela za usta. Siva ajkula dadilja poznata je po svojoj mirnoj naravi, a stručnjaci tvrde da su u većini slučajeva potpuno bezopasne. Ipak, nikada ne treba zaboraviti da je to divlja životinja i to ajkula.



Ajkule su po prirodi sramežljive i mirne osim u slučajevima kada se osjećaju ugroženo, napadnuto ili kad osjete hranu, objašnjavaju stručnjaci za Animal Planet.

Marcel je imao sreće da su mu liječnici uspjeli spasiti usta, a video na kojem je snimljen incident danas se koristi pri obuci ronilaca.