Bivša profesorica i psihoterapeutkinja, Heidemarie Schwermer, već petnaest godina živi bez novca, a trenutačno piše svoju treću knjigu, za koju ne prima baš nikakvu naknadu.

"Ako novcem ne možete kupiti sreću, stvorite ju sami", poslovica je koje se pridržava ova Nijemica. 1996. godine dala je otkaz na poslu, zatvorila bankovni račun, te se odrekla čitave svoje imovine.
Svoju mirovinu od 700 eura daje obitelji i poznancima kojima je to potrebno, isto je učinila i sa naknadama koje je dobila za svoje prve dvije knjige, prenosi švicarski Le Matin.

Heidemarie je otvorila trgovinu u kojoj se ne trguje novcem, nego se razmjenjuju roba i usluge. Na taj način profitiraju svi koji imaju nešto za ponuditi, bilo da je to proizvod il vlastitog vrta, usluga ili neka vještina. Tako primjerice Heidemarie živi u kući jedne obitelji gdje u zamjenu za smještaj ona iznosi smeće i kosi travu.

"Kada sam se odrekla novca stekla sam slobodu i nikada mi ništa nije nedostajalo", rekla je Heidemarie je dodala kako se nada da će svojim postupcima pokazati ljudima pravo lice potrošačkog društva koje ju je toliko opterećivalo da ga se jednostavno - odrekla.