Nepoznata narandžasta supstanca pojavila se u srijedu na obali eskimskog sela Kivalina, udaljenog oko 1.000 kilometara sjeverozapadno od Enkoridža, prekrivajući većinu luke i privlačeći radoznale stanovnike.

U četvrtak su stanovnici pronašli narandžastu materiju kako pluta u kofama kojima su skupljali pijaću vodu. Do petka je nepoznata supstanca nestala, ili ju je ispralo more, a ono što je ostalo na zemlji se osušilo i pretvorilo u prah.

Uzorci su sakupljeni u limenke i poslati u laboratoriju u Enkoridžu na analizu.
Dok čekaju na rezultati, 374 stanovnika Kivaline su zbunjeni proteklim događajem.

"To je trenutno prava misterija", rekao je Emanule Hignat, hemičar laboratorije u Enkoridžu.

Malo inuitsko selo je smješteno između Čukči sea i rijeke Kivalina na sjeveru, te rijeke Vulik na jugu. Seljani nikada pre nisu vidjeli nešto ovako, a starosedeoci nisu nikada čuli priče o narandžastoj supstanci u njihovom mjestu.
"Ovo se u Kivalini događa prvi put, koliko ja znam", kaže Ostin Svon (63).

On je pokupio nešto uzoraka za testiranje i kaže da je materija laka, praškastog izgleda i da je samo plutala u laguni gdje ju je našao.
"Izgledalo je da se može lako oduvati", opisao je on. "Deo materijala je imao sjaj, poput ulja, ali nisam mogao da osjetim takvu teksturu, u stvari, nikakvu teksturu nisam mogao da osjetim".

Kada se materijal nataložio u laguni, stvori je tri metra dužine sa 30 metara širine veliku gomilu sjajno narandžaste boje.

Uzorak će takođe biti poslat na analize u laboratoriju Nacionalne okeanske i atmosferične kancelarije u Južnoj Karolini i Univerzitet Aljaske u Ferbenksu, kako bi se utvrdilo da li je u pitanju organska materija ili ne. Obalska straža smatra da je u pitanju ručno napravljeni proizvod od petroleja, a neki misle da je riječ o algama.

Seljani su zabrinuti jer je moguće da je materija štetna po ribu. Kivalina je udaljena oko 64 kilometra od rudnika cinka Red Dog, ali zvaničnici tvrde da supstanca nije potekla odatle.