Amerikanka Diana Nyad (61) pokušat će postati prva osoba koja je doplivala sa Kube u SAD bez zaštitnog kaveza od ajkula.

Nyad je kasno sinoć krenula iz Havane i nada se da će doći do Key Westa na Floridi u 10. avgusta.

Ona je krenula u avanturu nakon godinu dana pregovora sa dvije zemlje radi dobijanja neophodne dozvole.

SAD i Kuba nemaju nikakve zvanične diplomatske odnose.

Nyad je sedamdesetih godina prošlog vijeka bila jedna od najboljih svjetskih plivača na duže staze, ali nije uspjela u svom prvom pokušaju 1978. godine da sa Kube dopliva u SAD kada je imala 28 godina.

Ona je sada sa 61. godinu donijela odluku da ponovo uđe u vode prepune ajkula i prepliva 166 kilometara od Havane do Key Westa.

Prije polaska, Nyad je rekla novinarima da iako 30 godina nije aktivna sportistkinja ona ovim pokušajem želi da ispuni životni san.

"Cijelog života sanjam da plivam ovim vodama bez zaštitnog kaveza. Nikada nisam mislila da ću se vratiti ovom sportu, koji je prvenstveno za mlade ljude", rekla je Nyad.

Ona u narednih tri dana neće nikako spavati i imat će samo kratke pauze svakih 90 minuta kako bi uzimala hranu kroz plastičnu cjevčicu.

Uz nju ide ogroman tim na brodovima - od ljekara do nutricionista, te tim za zaštitu od ajkula. Pored Nyad idu i dva kajaka opremljena električnim uređajima protiv ajkula.