Predsjednik Međunarodnog odbora za "Globalne promjene geološke sredine" (Geochange) upozorio je stanovnike planete Zemlje o predstojećim prirodnim kataklizmama.
Međunarodni odbor za "Globalne promjene geološke sredine" i "Globalne mreže potresa" napravio je srednjoročno predviđanje seizmičkih aktivnosti za planetu Zemlju u narednom periodu, počevši od 2011. godine.

Predsjednik "Geochangea" Elchin Khalilov navodi da se tokom 2011. godine mogu očekivati još tri perioda visoke seizmičke aktivnosti: maksimum u drugoj polovini juna, oktobra i onaj najopasniji u decembru 2011. godine koji će potrajati sve do januara 2012. godine.

Khalilov je naveo da njegova predviđanja nemaju nikakve veze sa popularnim pričama o kraju svijeta, odnosno "završetku" kalendara Maya tokom 2012. godine.

"Ta su "proročanstva" puka pretjerivanja, iako se u decembru 2012. godine stvarno očekuje niz snažnih potresa i snažnih astronomskih pojava, što može dovesti do brojnih smrtnih slučajeva, potopljavanja velikih područja, kao i oštećenja na nekoliko sistema satelitske komunikacije zbog pojave solarne baklje", kazao je Khalilov.

I ostali naučnici, baš kao i Khalilov, ne predviđaju nikakve globalne promjene geofizičkih i astronomskih parametara planete Zemlje, odnosno "uništenje čovječanstva" kako to neki predviđaju.

Najalarmantnija predviđanja Khalilov smješta u 2013. godinu, kada se očekuje sljedeći vrhunac sunčeve aktivnosti. Tokom tog perioda, odnosno maksimalnog 11-godišnjeg, 22-godišnjeg, perioda od 90 do 100 godina i 300-godišnjeg solarnog ciklusa, mogu se očekivati razorne katastrofe na planetu.

Prema Khalilovu jaka seizmička aktivnost će se pojaviti 2013. godine u pozadini vulkanskih erupcija, prvenstveno u Japanu, na Dalekom istoku i Indoneziji.

Najveći seizmička aktivnost koja će pogoditi planetu Zemlju naučnici očekuju u periodu 2014. - 2015. godina.