Zamislite dan kada prilikom kupovine karte za avionski let više nećete morati posebno naglašavati da želite sjedalo do prozora jer će cijela kabina biti jedan ogroman prozor. Upravo je takav koncept nedavno predstavio Airbus.

Ali, ako ste se nadali već ovaj godišnji odmor letjeti u novom avionu, ostat ćete razočarani jer Airbus svoj koncept planira tek za 2050. godinu.

Na novoj internet stranici Future Airbus, kompanija je predstavile inženjerske ideje i tehnologiju za koje vjeruje da će u potpunosti promijeniti iskustvo letenja za putnike.

Iz kabina će nestati uobičajena podjela prostora na prvu, biznis i ekonomsku klasu, koje će zamijeniti personalizovane zone koja pružaju fleksibilne i posebno krojene nivoe - od opuštanja preko interaktivnosti i do radnog prostora.

Putnici koji odaberu putovati u interaktivnoj zoni moći će se u prostoru sa barom i video igrama međusobno družiti i upoznavati. Oni koji žele nešto mirniji i tiši put sigurno će odabrati zonu za opuštanje. Radoholičari će svoj raj naći u nivou aviona sa radnim prostorima, kompjuterima, internetom i svime što biznismenu na putu treba.

Airbusov glavni inženjer Charles Champion ističe kako je koncept novog aviona ugrađena i ideja letjelice koja emituje vrlo malo ugljičnog dioksida.

"Naše istraživanje u kojem je u anketi učestvovalo više od 10 hiljada osoba, pokazalo je kako će putnici 2050. godine željeti jedinstven osjećaj putovanja dok će istovremeno voditi računa o okolišu", pojašnjava Champion.

Jedna od značajnijih ideja kojom se ponose u Airbusu su transparentni zidovi trupa konceptnog aviona koji će mijenjati svoju strukturu ovisno o uslovima leta. Isto tako, s obzirom će putnici uživati u holografskim lebdećim ekranima dok će toplina njihovih tijela napajati dijelove aviona, prenosi Jutarnji list.

Centralna upravljačka jedinica svakog aviona bit će "živčana mreža" nastala prema ljudskom živčanom sistemu. Ona će stvoriti intuitivno sučelje između putnika i samog aviona što će uvelike olakšati zadovoljavanje svake želje putnika.