U američkoj saveznoj državi Arizoni otvoren je prvi supermarket za osobe koje koriste marihuanu u medicinske svrhe odnosno uz odobrenje liječnika.

U januaru 2010. glasači u Arizoni su odobrili korištenje marihuane u medicinske svrhe. Ovaj supermarket je zbog svoje veličine popularno prozvan 'marihuanski Walmart' a posebna je zanimljivost da ovaj dućan prodaje isključivo opremu za uzgoj i konzumiranje marihuane ali ne i samu drogu, prenosi CNN.com.

Ovo je prvi ovakav dućan izvan Kalifornije, gdje je medicinska upotreba marihuane odavno legalizirana. Iako je odlukom glasača upotreba ove supstance u medicinske svrhe legalizirana državna uprava je nedavno podnijela federalnu tužbu kojom traži ponovno ocjenjivanje legalnosti donesene odluke. Vodstvo kompanije WeGrow koja je vlasnik ovog dućana poručuje kako procjenjuje da će više od 100 000 ljudi iz Arizone zatražiti tzv. Kanabis medicinsku karticu. Već sada ovu karticu je dobilo preko 4 000 ljudi.

No, državna uprava najavljuje kako ih ovaj novi zakon neće zaustaviti u borbi protiv kriminalnih djelatnosti vezanih uz prodaju droge. 'Proizvodnja, distribucija i posjedovanje marihuane, bez službene dozvole, i dalje predstavlja kršenje federalnog zakona bez obzira na zakone pojedinačnih saveznih država.', poručio je državni tužitelj države Arizone, Dennis Burke i najavio kako će 'žustro procesuirati pojedince i organizacije koje sudjeluju u nezakonitoj proizvodnji i prodaji marihuane'.

Uprkos mogućim problemima sa državnim tužiteljstvom kompanija 'weGrow' najavljuje daljnja ulaganja u ovu granu trgovine vrijednu preko miljardu dolara. Kako izgleda ova trgovina, veličine 6 000 metara kvadratnih, pogledajte ovdje: