Reporteri srpskog Kurira uputili su se u potragu za vukodlakom koji je, navodno, napao i nekoliko kilometara jahao pastira Miloša iz Lapova na brdu Gvozdenjak.

Pastira Miloša iz Lapova na brdu Gvozdenjak napao je i nekoliko kilometara jahao ni manje ni više nego vukodlak, piše Kurir.

Miloša je čudovište, navodno, presrelo kod starog turskog groblja na Gvozdenjaku, izgrebalo ga po leđima i glavi, rastjeralo ovce i zauvijek utjeralo strah u njegove stare kosti.

Ekipa Kurira krenula je put Lapova kako bi pronašla i raskrinkala svirepog napadača, no tamošnje stanovništvo, unatoč nedavnom napadu na njihovog sumještanina, ne pokazuje pretjerani strah, a ni ne vjeruje u vukodlake.

Skeptičan je bio 80-godišnji policijski inspektor, kao i vlasnik obližnje gostionice Tisuću ruža Bane Mujković.

Mujković im je ispričao da je jedini čovjek koji je vidio vukodlaka u Lapovu umro prije četiri godine.

'Taj je ovdje u gostionici pričao, doduše poslije pola litre rakije, kako ga je na Gvozdenjaku cijelu noć jahalo nešto čupavo. Vuklo ga po šumi, zamalo mu ono nije uradilo, grebalo, ne pitaj. Al' nemate sreće, umro...', otkrio im je gostioničar.

Ništa skloniji priči nije bio ni traktorist koji im je ponudio prijevoz, te ih iskrcao u koprivama jer se samo tu može skrivati vukodlak.

Ljudi u vukodlake vjeruju u čitavom svijetu, pa tako i na brdovitom Balkanu.

Vjeruje se da ih se najčešće može sresti pokraj vode, po kojoj udaraju štapovima, ali da u zoru moraju biti u grobu.

Uz vukodlake je povezano i vjerovanje u zagrobni život. Pored pokojnikova tijela bi se bdjelo kako mačka ili pas slučajno ne bi prošli ispod odra, jer bi se u tom slučaju mrtvac pretvorio u vukodlaka.

Vukodlaci po narodnom vjerovanju čine zlo određenim ljudima u vrijeme i na način koji sami odaberu. Nemoguće ih je uništiti, osim trnovim kolcem koji se zabija u grob.