INOVATIVNA RJEŠENJA

Ako ste pokušali legalnim putem s lokalnom samoupravom urediti saobraćaj u svojoj ulici, znate da se najčešće radi o nemogućoj misiji koja jednostavno zamre u bespućima birokratije.

Stoga je sve više onih koji stvari uzimaju u svoje ruke. Za utjehu recimo kako to nije samo slučaj kod nas već su na isto primorani i neki na zapadu.

I dok se mi najčešće povodimo brzim rješenjima poput ograđivanja i postavljanja improviziranih oznaka, postoje i oni s daleko originalnijim rješenjima.

Spremnik za knjige u obliku kamere za kontrolu brzine

I dok europski primjeri najčešće idu u suprotnom smjeru, kamere maskiraju u svakodnevne predmete, u Marylandu u Americi su se građani odlučili na suprotnu stvar. Građani ulice koju mnogi vozači koriste kao prečicu i voze (pre)brzo odlučili su kako više neće čekati ugradnju ležećih policajaca.

Kako bi usporio saobraćaj, jedan je građanin uz cestu postavio “malu besplatnu knjižnicu“, a u njoj su isključivo naslovi poput Vodiča za nove vozače, Kako voziti sigurno i sl.

Međutim, pravi razlog zašto bi ova instalacija mogla utjecati na prometnu kulturu je njen izgled. Naime, ona izgledom podsjeća na kameru za nadzor brzine, a uz nju je postavljena i oznaka da se kontrolira brzina.

Kako izvještava WUSA9, policija je uz odobrenje suda uklonila instalaciju. Građani su razočarani ovom gestom vlasti i upozoravaju kako će ljudi ovuda opet voziti (pre)brzo.

Vlastiti ležeći policajac

Nakon što lokalne vlasti nisu uvažile molbu za ugradnju uspornika, stanovnici jedne ulice u O'Fallonu su stvari preuzeli u svoje ruke i sami postavili ležećeg policajca.

Radi se o mobilnom sistemu koji postave samo kad im se djeca igraju na ulici. Iako su upozoreni da se radi o nezakonitom postupku, građani ne odustaju od svoje prakse.