Matthew Shciefer, neuroinžinjer sa Univerziteta Case Western Reserve u Clevelandu otkrio je način kako paraliziranim osobama vratiti pokret jednim pritiskom na dugme.

Kad je Schiefer prvi puta uspio stimulirati rad mišića noge dobrovoljca u besvjesnom stanju, pomoću elektrode postavljene na čvorište živaca, znao je da je na tragu nečega senzacionalnog. To je bilo prije četiri godine, a danas je Schiefer napravio novu elektrodu za aktiviranje živaca kod nepokretnih osoba, koja bi im mogla omogućiti kretanje jednostavnim pritiskom na dugme, piše popsci.com.

Schieferov uređaj izlaže živčana vlakna punoj jačini struje, a spajajući svoj uređaj na femoralni živac, uspio je aktivirati četiri od šest nožnih mišića, potrebnih da bi se osoba iz sjedećeg položaja pridigla u stojeći.

Isto tako, aktivacijom mišića u koljenu, Schiefer je generirao dovoljnu snagu, koja je osobi potrebna da se pridigne u stojeći položaj. Ipak ostaje jedna značajna prepreka u cijeloj priči, a ta je kako to nekontrolirano pokretanje mišića uskladiti u radnju ustajanja ili hoda. Za to će biti potreban možda usadak u mozgu ili vrlo robusni računar, a ne samo električni impuls.