Estrada tuguje za Sakićem

Vijest o smrti Sinana Sakića, kralja folk muzike, jutros je potresla ljubitelje njegovih pjesama, ali i kolege sa estrade, koji su vjerovali da ima nade u oporavak.

Informacija o smrti kolege jutros je rasplakala i rastužila i Šemsu Suljaković, koja je sa Draganom Mirković, Miletom Kitićem, Kemalom Malovčićem i Sinanom Sakićem činila okosnicu "Južnog vetra", kojeg je osnovao Miodrag M. Ilić, poznatiji kao Mile Bas.

- Ne znam šta bih rekla... Hoću da nazovem njegovu Sabinu, a ne mogu da okrenem broj. U takvom sam stanju... U posljednje vrijeme, otkad se Sinan ponovo razbolio, komunicirala sam sa Sabinom. Zajedno smo pjevali 7. aprila u Dusseldorfu i tada sam ga vidjela posljednji put. Stvarno mi je teško govoriti. Tada je u Njemačkoj uspio pjevati 40 minuta. Folk muzika je izgubila jednog velikana, a cijeli Balkan velikog čovjeka – rekla je za Faktor Šemsa Sulajković.

Sinan Sakić je rođen 13. oktobra 1956. godine u Loznici, a karijeru je započeo 1978. pesmama "Rastanak kraj rijeke" i "Sreli smo se mnogo kasno". Veliki muzički talenat, koji je mnogo puta pokazao, naslijedio je od svog oca, koji je svirao u vojnom orkestru.

Od 80-ih je bio dio čuvenog "Južnog vetra", u kojem je bio sve do 2001. godine. Među zvijezde ovog muzičkog žanra svrstao se 1982. snimivši album "Reci sve želje". Zahvaljujući njemu postao je jedan od najslušanijih folk pjevača. Iza sebe je ostavio oko 30 albuma, suprugu Sabinu sa kojom je u braku od 1981. godine, kao i dva sina - Alena i Rašida.

Podsjetimo, Sakiću je prošle godine ugrađen stent u žučni kanal, ali su ljekari iz Italije, Turske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske nakon redovnih pregleda ustanovili da to nije trajno rešenje te da će morati na transplantaciju jetre. U Klinički centar u Beogradu ponovo je primljen 27. aprila, a nakon ispitivanja ljekari su ustanovili da mu je potrebna transplantacija jetre.

Sinan je nakon toga prebačen na privatnu kliniku, gdje je čekao na transplataciju jetre u Padovi. Nažalost, nije je i dočekao.