Poznati glumac sa Kosova

Ilir Tafa, glumac sa Kosova, već duži niz godina odlazi u Bosnu i Hercegovinu radi snimanja i učešća u projektima koje vode bh. autori. Gledaocima je poznat kao Mentor iz serije "Lud, zbunjen, normalan".

Upravo se nalazi u Sarajevu, zbog snimanja novog serijala "Hilmijin konak". Riječ je o humorističnom projektu scenarista Feđe Isovića. Ilir u razgovoru za "Show Buzz" istice da je radoholičar, te da mu nikada nije teško odazvati se na poziv za učešća u bh. projektima, raduje se radu s Bosancima i Sarajevo je njegov drugi dom.

Ilir Tafa je za "Show Buzz" prokomentarisao izjavu glumca Rade Šerbedžije koji je odbio da glumi osnivača UÇK-a Adema Jasharija. Navedeno je između ostalog, da za ulogu Adema Jasharija postoji više prijedloga, a jedan od njih bio je i srpski glumac Rade Šerbedžija.

Mediji su objavili vijest navevši da je Rade Šerbedžija odbio glumiti legendarnog komandanta UÇK-a Kosova, jer ga smatra zločincem.

"Šerbedžija je odbio ulogu Adema Jasharija uz obrazloženje da ako bi kao Srbin prihvatio tu ulogu, onda bi cio svijet priznao nekadašnjeg komandanta UÇK-a."

Na sve navedeno Ilir Tafa je imao jednostavan odgovor: "Svijet, naročito nova vremena, ne poznaju većeg heroja nego li Adem Jasharija! Njegov rat, žrtvovanje njega i njegove porodice za slobodu, ne poznaje historija čovječanstva. On je ikona slobode Kosova, ali sloboda je univerzalna vrijednost, stoga Adem Jashari je heroj čovječanstva! Rade Šerbedzija je sjajan glumac, najbolji u bivšoj Jugolaviji ali nedovoljno da igra ulogu Adema Jasharija! Po mom mišljenju, trebalo bi uvijetovati bilo za scenarij, režiju ili ulogu Adema Jasharija, bilo ko od navedenih da bi  sudjelovao u ovome velikom projektu mora imati barem jedan osvojen Oscar.”