Justin Bieber zasjenio je sve učesnike sinoćnjeg događaja MTV Europe Music Awards u Milanu osvojivši čak pet od šest nagrada u kategorijama za koje je bio nominovan.

Pop pjevač osvojio je nagradu u kategorijama Najbolji muški izvođač, Najbolji izgled, Worldwide Act: Sjeverna Amerika, Najbolja saradnja (za pjesmu "Where Are You Now?" sa Skrillexom i Diploom), a njegovi obožavaoci pokazali su se kao najstrastveniji fanovi u svijetu pop muzike, pomažući mu da osvoji nagradu u kategoriji Najvatreniji fanovi u uzavrelom takmičenju na društvenim mrežama. Zbog Bieberovih fanova momci iz benda One Direction završili su na drugom mjestu.
"Prošlo je nekoliko godina. Predivan je osjećaj dobiti priznanje za svoju muziku", kazao je Bieber. 
One Direction, grupa koja također ima veliki broj fanova, a za koju se špekulira da će napraviti dvogodišnju pauzu, osvojila je nagradu za Najbolju pop grupu. 
Domaćin dodjele Ed Sheeran imao je pune ruke posla tokom cijele večeri. Ne samo da je bio na čelu ceremonije, koju je vodio uz pomoć Ruby Rose, već je zapalio scenu energičnim nastupom sa Rudimentalom u izvedbi njihovog hita "Lay It On Me", a kući je otišao i sa dvije nagrade u kategorijama Najbolji nastup uživo i Najbolji World Stage nastup.
Na ceremoniji dodjele koja je održana u Mediolanum centru u Milanu, italijanskoj prijestonici mode, publika je bila počašćena prisustvom legendarnog italijanskog tenora Andree Bocellija koji je oduzeo dah publici novom verzijom svog hita "Time To Say Goodbye". Na sceni mu se potom pridružila moćna Tori Kelly u jedinstvenoj izvedbi pjesme "Just Give Me a Reason" koju u originalu pjevaju Pink i Nate Ruess.
Jednu od nagrada uručio je i najbolji teniser svijeta Novak Đoković koji je na ceremoniju došao sa svojom suprugom Jelenom. Nagradu je uručio Nicki Minaj koja je dobila priznanje u kategoriji Najbolji hip hop izvođač.
Ovo je sigurno bila razočaravajuća noć za Taylor Swift koja je osvojila samo jednu nagradu, a bila je nominovana u devet kategorija. Njena saradnja sa Kendrickom Lamarom u pjesmi "Bad Blood" dobila je priznanje.
Večer su otvorili Maclemore & Ryan Lewis nastupom koji je "zapalio" publiku. Predstavili su se pjesmom "Downtown", a na bini su se pojavili mopedi i pokretne trake, dok je Eric Nally letio iznad scene. Osvojili su nagradu za Najbolji spot, upravo za pjesmu "Downtown".
Pharell Williams, koji je svijet zaludio svojom pjesmom "Happy", zatvorio je večer otpjevavši pjesmu "Freedom". Nakon toga, show se preselio na Trg Duomo u centru Milana, gdje je hiljade fanova držalo ogromnu zastavu slobode (Freedom flag), dimenzija 23x16 metara. Okupljajući zastave svih zemalja svijeta na jednom mjestu, ova zastava slobode predstavlja rađanje utopijske zemlje koja ne poznaje granice, čime je simbolično otpočela MTV Freedom kampanja koja za cilj ima ukazivanje na problem aktuelne izbjegličke krize i osnaživanje aktivizma i prikupljanja donacija za rješavanje ovog problema. 
Lista dobitnika:
Najbolja pjesma
Taylor Swift feat. Kendrick Lamar "Bad Blood"
Najbolji pop izvođač
One Direction 
Najbolji ženski izvođač
Rihanna 
Najbolji muški izvođač
Justin Bieber 
Najbolji izvođač uživo
Ed Sheeran
Najbolji novi izvođač
Shawn Mendes 
Najbolji spot
Macklemore & Ryan Lewis "Downtown" 
Najbolji rock izvođač
Coldplay 
Najbolji alternativni izvođač
Lana del Rey 
Najbolji hip hop ozvođač
Nicki Minaj 
Najbolji izvođač elektronsek muzike
Martin Garrix 
Najbolji push izvođač
Shawn Mendes 
Najbolja saradnja
Justin Bieber, Skrillex, Diplo "Where Are You Now?"
Najvatreniji fanovi
Justin Bieber 
Najbolji izgled
Justin Bieber 
Najbolji world stage nastup
Ed Sheeran - V Festival, Hylands Park, UK 2014
MTV Video vizionari
Duran Duran 
Worldwide Act: Sjeverna Amerika
Kanada – Justin Bieber
Worldwide Act: Južna Amerika
Brazil – Anitta 
Worldwide Act: Evropa
Italija – Marco Mengoni
Worldwide Act: Afrika/Indija
Afrika – Diamond Platnumz 
Worldwide Act: Azija
Kina – Jane Zhang
Worldwide Act: Australija/Novi Zeland
Australija – 5 Seconds of Summer