NAKON ŠAMARA

Nakon što je ošamario voditelja Chrisa Rocka na pozornici na dodjeli Oskara prošlog vikenda, Will Smith je u petak objavio da je dao ostavku na Akademiju filmske umjetnosti i nauke.

- Dajem ostavku na članstvo u Akademiji filmske umjetnosti i nauke i prihvatit ću sve dalje posljedice koje Odbor smatra primjerenim - rekao je Smith u izjavi koju je za CNN podijelio njegov publicista.

Nakon incidenta na dodjeli Oskara, Akademija je u srijedu objavila da je "pokrenula disciplinski postupak" protiv Smitha.

David Rubin, predsjednik Akademije filmske umjetnosti i nauke, rekao je u saopćenju u petak da je organizacija primila i prihvatila Smithovu "trenutnu ostavku".

- Nastavit ćemo s našim disciplinskim postupkom protiv gospodina Smitha zbog kršenja standarda ponašanja Akademije, prije našeg sljedećeg zakazanog sastanka odbora 18. aprila - dodao je Rubin.

Disciplinske mjere Akademije uključuju suspenziju ili isključenje, zajedno s "drugim sankcijama koje dozvoljavaju Statut i Standardi ponašanja", saopćtila je organizacija.

Umjesto toga, Smith je dobrovoljno napustio hvaljenu organizaciju filmskih zvijezda, reditelja i producenata. Podnošenjem ostavke, Smith više neće moći glasati za filmove i predstave nominirane za Oskara svake godine. Njegov rad će, međutim, i dalje biti podoban za razmatranje i nominacije za Oskara.

Njegova izjava je u cijelosti glasila:

- Direktno sam odgovorio na obavještenje o disciplinskom saslušanju Akademije i u potpunosti ću prihvatiti sve posljedice za svoje ponašanje. Moji postupci na 94. dodjeli Oskara bili su šokantni, bolni i neoprostivi. Lista onih koje sam povrijedio je duga i uključuje Chrisa, njegovu porodicu, mnoge moje drage prijatelje i voljene, sve prisutne, i globalnu publiku kod kuće. Iznevjerio sam povjerenje Akademije. Ostalim nominiranima i pobjednicima sam oduzeo priliku da slave i budu slavljeni za njihov izvanredan rad. Srce mi je slomljeno. Želim da vratim fokus na one koji zaslužuju pažnju svojim dostignućima i omogućim Akademiji da se vrati na nevjerovatan posao koji radi na podršci kreativnosti i umjetnosti na filmu. Dakle, podnosim ostavku članstvo u Akademiji filmske umjetnosti i nauke, i prihvatit će sve daljnje posljedice koje Odbor smatra primjerenim. Za promjenu je potrebno vrijeme i ja sam posvećen da radim kako bih osigurao da se nikada više ne vratim. u dozvoli da nasilje nadvlada razum - stoji u izjavi.

Izvor: Faktor/CNN