POSEBNE MJERE

Organizatori ovogodišnje dodjele Oscara spremaju se za neočekivano nakon što je prošle godine šamar Willa Smitha bio trenutak koji je "ukrao show" te skrenuo pažnju s filmova.

Akademija sada sprovodi mjere kako bi se takvi neočekivani "spektakli" izbjegli na 95. po redu dodjeli Oscara koja će se održati večeras s početkom u jedan sat iza ponoći.

Tokom ceremonije, poseban "krizni tim" će biti spreman da interveniše ako se nešto nepredviđeno dogodi, rekao je za Time prošlog mjeseca Bill Kramer, izvršni direktor Akademije filmske umjetnosti i nauke .

"Imamo cijeli krizni tim, nešto što nikada prije nismo imali, i mnogo planova na snazi. Stoga se nadamo da ćemo biti spremni za sve što možda trenutno ne očekujemo, ali planiramo za svaki slučaj", ispričao je.

Jimmy Kimmel će biti ovogodišnji domaćin dodjele Oscara, a Kramer je dodao da će on biti ključan za uspjeh ceremonije. Naglasio je sposobnost voditelja da se nosi s "TV-om uživo" jer "stvari ne idu uvijek po planu".

Kimmel je, spremajući se da preuzme ulogu voditelja Oscara, u šali zaprijetio da će "prebiti" svakoga ko pokuša da ga ošamari na sceni.

"Ako neko izađe na binu i ošamari me?", kazao je Kimmel u intervjuu za Hollywood Reporter ove sedmice, "Pa, odmjerit ću ih, ako sam veći od njih, prebit ću ih na televiziji, a ako to bude The Rock, bježim."

Filmska akademija je prošle godine žestoko kritizirana jer je dozvolila Smithu da ostane u publici i prihvati nagradu za najboljeg glumca, nakon što je napao Chrisa Rocka na pozornici zbog šale o Smithovoj supruzi, Jadi Pinkett Smith.

Organizacija nije otkrila detalje o članstvu u kriznom timu niti o tome kako bi mogao reagovati na bilo šta neobično. Smith neće biti prisutan jer mu je zabranjeno prisustvovanje događaju na 10 godina.