BUDITE OPREZNI

Velike su šanse da tokom leta imate više važnih stvari kod sebe nego što biste ikada imali bilo kojeg drugog dana. Zato će ovaj savjet pomoći vam da ih osigurate.

Krađe u kabini češće su nego što ljudi misle, a kradljivci obično traže torbe pune dragocjenosti kao što su novčanici, prijenosna računala i kamere, gotovina i važni dokumenti uključujući pasoše.

Međutim, stručnjak za putovanja i generalni direktor UK u World Nomads Travel Insurance Jonathan Frankham podijelio je iznimno koristan savjet za izbjegavanje takvih situacija.

"To je promišljen potez od strane lopova, iskorištavanje osjećaja sigurnosti putnika nakon što se udobno smjeste u avionu. Upravo u trenucima kao što je vrijeme tokom obroka, prigušivanje svjetla ili odlazak u toalet, lopovi bi mogli okušati sreću i ukrasti vrijedne predmete", naveo je Frankham.

On je savjetovao putnike da ne drže stvari u prostoru za ručni prtljag tačno iznad glave tokom dugih letova. Ističe da se na taj način onemogućuje putnicima da paze na svoju prtljagu, dajući lopovima priliku da je ukradu.

"Ako ima slobodnog prostora, može biti korisno postaviti ih prekoputa prolaza tako da možete lako vidjeti traži li kroz njih neko ko to ne bi trebao", objasnio je.

Također, savjetovao je da mobitele, novčanike, pasoše i novac uvijek držite na dohvat ruke te da ih ni u kojem slučaju ne ostavljate bez nadzora. Najbolja praksa je koristiti sigurnu torbicu oko struka ili ih nositi u džepu.