OCJENE SU MANJE VAŽNE

Mnogim roditeljima je važan uspjeh njihove djece pa tako ih često forsiraju da imaju dobre ocjene kako bi mogli upisati najbolje fakultete i biti što uspješniji. No, prema savjetnici za roditelje, to nije presudno za uspjeh pa je podijelila koje su kvalitete poželjnije.

Savjetnica za roditelje i djecu Charlotte M. Klaar, navela je da je uvijek iznenadi kada čuje roditelje kako se hvale uspjehom koji su postigli u školi. Međutim, ona je istakla da fakulteti cijene i neke druge vrijednosti.

Izbor nastavnih aktivnosti

Dobar nastavni plan i program u kojem je učenik proširio svoje intelektualne sposobnosti slušajući najstrože ponuđene predmete i zarađujući dobre ocjene. No, nema smisla da pohađa sve predmete i dobija niže ocjene. Ako nije uspješan u nekom polju, neka ga radije izbjegava i ide na izborne predmete koji mu više odgovaraju.

Uključivanje u izvannastavne aktivnosti

Izvannastavna uključenost pokazuje da učenik ima interese i za školsku zajednicu i izvan nje. Nije važno je li on aktivan u vjerskoj organizaciji, školskom vijeću, ima li neki bend ili trenira neki sport.

Bitno je da pokaže da može funkcionirati kao dio veće zajednice i da joj je stalo do drugih. Također, oni bi trebali sudjelovati u onome što im je zanimljivo, a ne pokušavati pronaći stvari za koje misle da će "dobro izgledati na njihovoj prijavi za fakultet".

Radna etika

Radno iskustvo pokazuje da je osoba odgovorna i sposobna. To mogu biti poslovi poput čuvanja djece, održavanje dvorišta kod susjeda ili dijeljenje novina. Svi primjeri pokazuju da vaše dijete može biti odgovorno te da posjeduje vještine kao što su upravljanje vremenom.

Perspektiva

Savjetnica Charlotte M. Klaar navodi da joj se srce slama kada čuje da joj djeca govore o svojim mračnim mislima. Mnoga djeca se pitaju vole li ih drugi zbog toga kakvi jesu, a ne zbog toga koliko su popularni i imaju skupe stvari.

To su dobri učenici s izvrsnim znanjem koji nemaju vremena za druženje jer im roditelji govore da je savršenstvo moguće postići ako se posvete učenju i dobrim ocjenama. Na kraju se takva djeca emocionalno raspadnu. Kod djece je poželjno da imaju radnu etiku, da su pouzdani i znatiželjni.