Fosili letećeg reptila, koji su stari 200 miliona godina, pronađeni su u brdima Mendip Hills u Somersetu u Engleskoj.

Riječ je o životinjama koje su nalikovale gušterima i bile toliko male da stanu na dlan ruke, ali koje se smatraju bliskim precima krokodila i dinosaura.

Student master studija na Univerzitetu u Bristolu, Mike Cawthorne, pronašao je fosil u kamenolomu krečnjaka na jugozapadu Engleske. Postojanje ovih vrsta u krečnjaku ukazuje na to da su padale ili da su im kosti vremenom završile u pećinamae i pukotinama.

"Sve su zvijeri bile male. Nadao sam se da ću pronaći kosti dinosaura ili njihove zube, ali sam pronašao sve drugo osim toga", izjavio je Cawthorne.

Studija detaljno opisuje pronalazak dvije vrste Kuehneosaura, jedne s velikim i druge s malim rasponom krila, a koja su se sastojala od kože rastegnute preko uvećanih bočnih rebara. Ova izvanredna adaptacija omogućila im je da se nesmetano kreću od drveta do drveta, slično postojećem letećem gušteru Dracu, koji živi u jugoistočnoj Aziji.



Ovi mali reptili, koji su se najvjerovatnije hranili insektima na drveću i tlu, mogli su poletjeti kada se uplaše ili kada traže plijen, a potom sletjeti 10 metara dalje.

Istražujući fosile, Cawthorne je naišao na neobične reptile u stijenama kamenoloma krečnjaka.

Ovo područje je ranije bilo najveće suptropsko ostvro u to vrijeme poznato kao otok Medip Palaeo. Ovaj otok je nekad imao površinu od 30 kilometara, a nudi uvid u bogatstvo sitnih reptila koji su živjeli tokom kasnog trijasa.



Fosili su pripadali trilofosauru Variodens, koji je imao specifičnu strukturu zuba, kao i vodenom Pachystropheusu, koji je vjerovatno imao život sličan životu današnje vidre te se hranio rakovima i sitnim ribama.

"Bilo je teško identificirati fosilne kosti od kojih je većina bila odvojena, a ne u kosturu. Međutim, ima mnogo komparativnog materijala, a Mike Cawthorne je uspio uporediti izolirane čeljusti i druge kosti s potpunijim uzorcima s drugih lokacija u okolini Bristola", izjavio je profesor Mike Benton.

Uprkos nedostatku kostiju dinosaura u ovoj kolekciji, stručnjaci vjeruju da se one još uvijek mogu naći na drugim područjima uporedive geološke starosti oko Bristola.