Vjerske slobode

Dječiji vrtić Mobi u okrugu Lokstedt u Hamburgu u Njemačkoj ove godine odbio je postaviti božićnu jelku i ukrase zbog polaznika koji nisu katolici.

Uprava vrtića poslala je pismo roditeljima u kojem ih obavještava da žele poštivati vjersku slobodu, piše Fenix Magazin.

- Ne želimo isključiti nijedno dijete ili njegovu vjeru. Zato su ovih praznika ukrasi prilagođeni. Prostorije su uređene i izrađeni su adventski kalendari - objasnili su svoj stav iz vrtića.

Mnogi roditelji, bake i djedovi ogorčeni su ovakvom njihovom odlukom.

Barbara Sievert, koja u vrtić dolazi po svoje unuke, za njemački Bild rekla je da je jelka dio božićnog vremena.

- Mislim da je tužno što ga djeca u ovom vrtiću ne mogu imati - izjavila je.

S njom se slaže 41-godišnji Jose Torrealba čije dijete ide u vrtić Mobi.

- To je prava šteta. Jelka je simbol Božića u kršćanskoj zemlji - smatra on.

Vrtić Mobi pripada Organizaciji za dječije vrtiće Finkenau, koja upravlja s 30 vrtića.

Pojedini objekti sami odlučuju hoće li i kako ukrasiti prostorije. Članica uprave Organizacije Linda Köster ne vidi ništa sporno u odluci da se ove godine izostavi ukrašavanje.

- Tim odlučuje koje će božićne tradicije biti uključene. Ove godine bio je upit vijeća roditelja hoće li biti božićna jelka. Ali već su postojali drugi planovi i onda je ekipa odlučila da je to dovoljno. Ne postoji samo jedna tradicija i nisu mogli provesti sve običaje. Dječiji vrtić nije prošireni dnevni boravak za roditelje, već obrazovna ustanova - kazala je Linda Köster.

Faktor/Fenix Magazin