Reakcija peradi odlična

Članovi cijenjenog Novozelandskog simfonijskog orkestra nastupali su za čuvenu opersku pjevačicu Dame Kiri Te Kanawa i druge, ali su se u petak suočili s nekim od svojih najtežih kritičara do sada: gladnim jatom hiljada kokoši.

Sve je to bio dio saradnje između farme Bostock Brothers i Novozelandskog simfonijskog orkestra na promoviranju etičke poljoprivrede.

Iako su isprva blago oklijevali, ova perad se na kraju zbila oko muzičara dok su izvodili svjetsku premijeru simfonije nazvane Chook Symphony No 1, koju je kreirao kompozitor i dizajner zvuka Hamish Oliver.

- Nikada nismo mogli zamisliti da produciramo kompoziciju posebno za jato kokoši, a kamoli da nastupamo za njih, ali prilika je bila previše dobra da bismo je propustili - rekao je izvršni direktor Novozelandskog simfonijskog orkestra (NZSO) Peter Biggs, piše NZHerald.

Orkestar je istraživao i pronašao slučajeve u kojima su kokoške posebno dobro reagovale na baroknu muziku, koja je postala osnova za otprilike dvominutnu simfoniju.

Nakon što je kompozicija nastala, poslat je zvučni snimak kako bi se mogla testirati na kokošima.

- Svidjelo im se - rekao je Biggs.

Za vlasnike pilića iz slobodnog uzgoja Bostock Brothers, Bena i Georgea Bostocka, saradnja je bila i način da se pokaže organska priroda uzgoja pilića.

- Uzgoj pilića je nevjerojatno složen, a organski uzgoj još više, a mi stalno tražimo načine da poboljšamo našu praksu, osiguravajući da su naše kokoške sretne, zdrave i organske - rekao je Ben Bostock.

George Bostock je kazao da se radi o tome da se pticama pruži nešto posebno, koliko i da se ohrabri šira industrija da učini više za svoja jata.

Rekao je da je do sada odaziv kokoški bio odličan, te da će ubuduće nastaviti da im puštaju klasičnu muziku.

NZHerald