Novi Zeland

Supermarket na Novom Zelandu koji eksperimentiše s korištenjem umjetne inteligencije za izradu planova obroka vidio je da njegova aplikacija proizvodi neka neobična jela - preporučuje kupcima recepte za smrtonosni plin hlor, "sendviče s otrovnim kruhom" i pečeni krompir koji odbija komarce.

Aplikacija, koju je kreirao lanac supermarketa Pak 'n' Save, reklamirana je kao način da kupci kreativno iskoriste ono što imaju u frižideru. Traži od korisnika da unesu različite sastojke i automatski generiše plan obroka ili recept, piše The Guardian.

Bot je kreiran kako bi pomogao ljudima da uštede novac i da smanje bacanje hrane, prema prošlomjesečnom izvještaju FMCG Businessa.

Ali dok online alat ponekad nudi korisne ideje, potencijalno fatalne izmišljotine koje je ponudio nekim korisnicima privlače neželjenu pažnju.

Guardian je objavio da bi jedan recept, nazvan "mješavina aromatične vode", zapravo stvorio plin hlor. Bot je opisao recept kao "savršeno bezalkoholno piće za utaživanje žeđi i osvježenje čula".

Udisanje plinovitog hlora može uzrokovati povraćanje, gušenje, pa čak i smrt.

Drugi korisnici su prijavili da im se preporučuje "svježi dah" mocktail koji sadrži izbjeljivač. Bot je čak preporučio sendviče sa otrovom od mrava i ljepilom, kao i "metanol blaženstvo" - napravljeno od metanola, ljepila i terpentina.

Glasnogovornik lanca supermarketa rekao je za The Guardian da su razočarani kada vide da je "mala manjina pokušala koristiti alat na neprikladan način i ne za njegovu namjenu".

U saopćenju, supermarket je rekao da "fino podešava" bot kako bi osigurao da je siguran i koristan za korištenje.

Čini se da fino podešavanje funkcionira, a prethodno istaknuti opasni recepti više nisu dostupni, prenosi Business Insider.

Kada je Insider pokušao da unese iste opasne sastojke u bot, poruka je glasila: "Pronađeni su nevažeći sastojci ili sastojci suviše nejasni. Molimo pokušajte ponovo!"

No, iako su potencijalno smrtonosni recepti možda već izbačeni, bot supermarketa je ipak preporučio neke neobične kreacije, uključujući "tjesteninu od govedine sa pastom za zube".

Faktor/The Guardian