NETIPIČNI

U japanskom gradu Osaki održava se zanimljivo druženje na kojem roditelji imaju priliku međusobno razgovarati s ciljem pronalaženja partnera za svoju djecu.

Na posljednjoj sesiji "omiai" odnosno provodadžisanju bilo je oko 60 muškaraca i žena koji su se okupili na sesiji kako bi pronašli pravu ljubav.

Oni se miješaju, skačući s jednog kraja konferencijske sale u zgradi Sakai Privredne komore na drugi dok procjenjuju potencijalne prilike i konkurenciju.

Na ovom neobičnom događaju brzih spojeva, učesnici ne govore o sebi nego o svojoj odrasloj, još uvijek slobodnoj djeci za koju se nadaju da će ih vjenčati.

Jedna žena, u 60-im godinama, ponosno govori o svom 34-godišnjem sinu, nastavniku u javnoj osnovnoj školi. Čovjek u 80-im godinama s ljubavlju priča o svom sinu 49 koji je orijentiran na karijeru, a koji radi kao kontrolor u električnoj kompaniji.

Svaki od roditelja izdvojio je 14.000 jena (96 dolara) kako bi prisustvovao ovom događaju, čiji je domaćin agencija za sklapanje partnera Udruženje roditelja. I svi se nadaju da će upoznati nekoga poput njih; roditelj čija bi kćerka ili sin mogli biti savršeni par za njihovo vlastito usamljeno dijete.

U prošlosti su se ljudi možda stidjeli dolaska na ove događaje, međutim vremena su se promenila.

Japan je inače nacija poznata po opsjednutosti poslom i da im je vrijeme na prvom mjestu zbog čega brzi spojevi više nisu tabu. Osim što mladi i sami idu na takve spojeve, sve više nalaze za shodno da to prepuste roditeljima.

Kada se uz to dodaju rastući životni troškovi, loši ekonomski izgledi i zahtjevna radna kultura nije čudno zašto se sve manje Japanaca odlučuje na brak i djecu. Njihovi roditelji, uznemireni su zbog smanjivanja tih šansi tako da su se uključili u "igru".

Stanovništvo u Japanu je pretrpjelo rekordan pad ove godine kada je riječ o broju brakova i rođenih beba, a najveća svjetska eskonomija se godinama bori i nalazi u silaznoj putanji kada je riječ o demografiji. O tome možete čitati detaljnije na CNN-u te upoznati se više kako je ovaj neobični "randevu" izgledao.