Balkanci!!!

Salzburškoj policiji slučajni prolaznici dojavili su da se u ulici Schwarzstrasse u automobilu nalazi mlado jagnje koje glasno bleji.

Policijski službenici koji su intervenirali odmah po dojavi utvrdili su da se na stražnjem sjedištu automobila njemačkih registarskih oznaka, s malo otvorenim prozorom, nalazi mlado jagnje. Za malu životinju bio je postavljen i improvizirajući krevet od kutije, s dekicom i malo sijena.

Navodno je vlasnik vozila nadzor i brigu povjerio konobarici obližnjeg ugostiteljskog objekta. Ona je pazila na životinju dok je vlasnik bio u posjeti lutkarskom kazalištu. Policijski službenici su potom obavijestili vlasnika vozila i utvrdili činjenično stanje.

Doznali su da je 49-godišnji Nijemac u Hrvatskoj dobio jagnje koje je ovca odbacila 7. jula te ga je, zbog ljubavi porodice prema životinjama, želio ponijeti kući nakon posjete Salzburgu i nastaviti ga uzgajati tamo na svojoj farmi. Tokom transporta životinja je uvijek sjedila u sredini između djece i ona su je držala, piše kroativ.at.

Službeni veterinar koji je obaviješten, zajedno s državnim veterinarom, uputio je na nepoštivanje propisa o prijevozu životinja i karanteni, zbog čega je jagnje "Chili" naknadno predano organizaciji za dobrobit životinja na potrebne veterinarske preglede i četiri sedmice karantena. O cijelom slučaju obaviještena su nadležna tijela.

Očekuje se da će 49-godišnjak i njegova porodica moći preuzeti "Chili" od organizacije za dobrobit životinja i profesionalno ga prevesti u Berlin nakon što dobiju rezultate testova i nakon što istekne karantena.

kroativ.at