Toronto bira

Toronto će uskoro odlučiti ko će biti njegov novi gradonačelnik, nakon što su otkrića o vanbračnoj aferi otjerala dugogodišnjeg čelnika gradaJohna Toryja s funkcije.

Ne nedostaje kandidata za izbor. Zapravo, historijska cifra od 102 imena bit će na glasačkom listiću, uključujući Molly, psa, piše BBC.

Šestogodišnji pas haski i njen vlasnik Toby Heaps obećavaju da će "zaustaviti napad soli" na gradskim putevima tokom zime.

Prekomjerna upotreba soli na putevima tokom zime, tvrdi Heaps, može povrijediti šape mekonogih očnjaka poput Molly. Njegova kampanja također predlaže rješenje za nepriuštivost stanovanja, povećanje poreza za milijarde dolara vrijedna preduzeća i zabranu sistema grijanja na fosilna goriva u novim domovima i poslovnim zgradama.

Ako pobijedi, rekao je da će odrediti Molly za prvog počasnog gradonačelnika grada.

- Mislim da bi gradska vijećnica donijela bolje odluke da je u prostoriji životinja - rekao je on za BBC.

Ali zajedno sa željom za promjenom, Heaps je rekao da su ovi izbori prilika koju jednostavno nije mogao propustiti.

To su prvi dopunski izbori u historiji Toronta otkako se sedam općina udružilo u ono što je kolokvijalno poznato kao "mega-grad" prije 25 godina. Konkurs je raspisan nakon ostavke Johna Toryja, koji je proteklih osam godina bio gradonačelnik.

Februarski članak u Toronto Staru otkrio je da je 68-godišnji oženjeni gradonačelnik imao aferu sa 31-godišnjom službenicom tokom pandemije Covid-19. Podnio je ostavku nekoliko dana nakon što je članak objavljen.

S obzirom na to da je on isključen iz utrke, predstojeći dopunski izbori 26. juna su "široko otvorena trka", rekao je Nelson Wiseman, profesor emeritus političkih nauka na Univerzitetu u Torontu.

- Razlika između prošlog i ovog puta je u tome što ne znamo ko će pobijediti - dodao je Wiseman.

Barijera za ulazak u trku je izuzetno niska. Naknada od 250 kanadskih dolara (189 dolara) i 25 potpisa je sve što je Torontoncu potrebno da se kandiduje za gradonačelnika. Kandidati se ne kandidiraju prema političkim strankama, što znači da ne postoji proces nominacije koji bi smanjio broj kandidata.

Karen Chapple, direktorica Škole za gradove na Univerzitetu u Torontu, rekla je da ovako postavljeni uvjeti neke privčale da se utrkuju za poziciju čelnika grada samo da vide da li imaju priliku.

Zajedno sa konstantno niskim odzivom birača na izborima za gradonačelnika Toronta, to znači da je najuspješnijim kandidatima već potrebno "dobro" ime.

Ali širina i raznolikost kandidata ovog puta, od psa Molly do 18-godišnjaka koji je tek završio srednju školu, govori o tome koliko je grad postao fragmentiran, rekla je Chapple.

BBC