Urađeno istraživanje

Bebe u prve dvije sedmice života plaču oko dva sata dnevno. Nakon šest sedmica plakanje doseže vrhunac i traje oko dva sata i 15 minuta dnevno, a do 12. sedmice se smanjuje na prosječno sat i 10 minuta dnevno.

Međutim, utvrđeno je da neke bebe plaču samo 30 minuta dnevno, a druge i više od pet sati u jednom danu.

Najviše plaču djeca rođena u Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Kanadi i Nizozemskoj, a najmanje ona rođena u Danskoj, Njemačkoj i Japanu, pokazalo je istraživanje Univerziteta Warwick.

Profesor Dieter Wolke s Odsjeka za psihologiju spomenutog univerziteta formulirao je univerzalne tablice koje prikazuju normalnu količinu plača kod beba tokom prva tri mjeseca života.

U meta-analizi studija koje su uključivale gotovo 8.700 dojenčadi iz Njemačke, Danske, Japana, Kanade, Italije, Nizozemske i Ujedinjenog Kraljevstva, profesor Wolke izračunao je koliko dugo bebe plaču u 24 sata u različitim kulturama u prvih 12 sedmica.

Najviše dojenačkih grčeva ili kolika, koji su vodeći uzrok plača novorođenčadi, otkriveno je među bebama u Velikoj Britaniji, Kanadi i Italiji, a najmanja u Danskoj i Njemačkoj.

- Bebe se jako razlikuju po tome koliko plaču u prvim sedmicama života. Postoje velike varijacije. Možda ćemo naučiti više ako pobliže istražimo kulture u kojima bebe manje plaču. Ne znamo je li to posljedica roditeljstva ili drugih faktora koji se odnose na iskustvo trudnoće ili genetiku - rekao je Wolke nakon što su rezultati njegovog istraživanja objavljeni u časopisu The Journal of Pediatrics.

Faktor