Rize, Turska

Na vrhu 1130 metara visoke planine u distriktu Güneysu, lokalnom stanovništvu poznatoj po imenu "Kibla", izgrađena je prelijepa džamija - Kıbledağı Cami Rize. Provincija Rize, na crnomorskoj obali, u kojoj se nalazi distrikt Güneysu, rodno je mjesto Ahmet Erdogana, oca turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Šumom obrasla planina naziv "Kibla" je dobila iz jednog jednostavnog razloga, jer je jedino uzvišenje koje pokazuje u pravcu Mekke, odnosno smjera u kojem se muslimani okreću prilikom obavljanja namaza (dnevnih molitvi), a vidljivo je iz bilo kojeg dijela dostrikta Güneysu.
 
Prva džamija na vrhu "Kible" izgrađena je u 19. stoljeću, od drveta, pa je lahko planula u požaru koji je izbio 1960. godine. Zamijenjena je jednostavnom betonskom kućicom u kojoj se sve do 2010. godine obavljao namaz. U svojstvu premijera Turske, Recep Tayyip Erdogan je posjetio ovo mjesto iste godine i naredio njegovu obnovu.


 
Najprije je proveden asfaltni put, a donacijama lokalnih poduzetnika je 2013. godine počela izgradnja jednog prelijepog zdanja, po uzoru na džamiju Şemsi Ahmet Paşa, u Istanbulu.
 
Nova džamija se prostire na površini od 275 kvadratnih metara, sa kupolom na visini od 13 metara i minaretom visokim 27 metara. Oko džamije je prostor za odmor i rekreaciju i staza za šetnju. "Odjel namijenjen ženama, površine 45 metara kvadratnih ima i specijalno mjesto za čuvanje djece," kaže arhitekta Yusuf Yılmaz, dodavši da je projekat završen za 14 mjeseci, uz stalni nadzor današnjeg predsjednika Erdogana.


 
Recep Tayyip Erdogan je stalno podsticao građevinare da što prije dovrše započeti posao. Radnici su tako zbog oštre zime zaglavili na gradilištu, pa im je u spas priskočeno helikopterima, u operaciji  koju je nadgledao i sam Erdogan.
 
Pogledajte u nastavku kratki video zapis, načinjen iz zraka, o "Usamljenoj ljepotici"...