Grčka vlada već duže od jedne decenije odugovlači s izgradnjom službenih džamija kako bi se ispunile vjerske potrebe muslimanske populacije. Muslimani se mole u improviziranoj podzemnoj džamiji u Atini.

Muslimani u Grčkoj ostavljeni su da se mole u podrumskim stanovima, kafeterijama, garažama i starim skladištima, od kojih su mnoga mete podmetanja požara, dok Grčka vlada već duže od jedne decenije odugovlači s izgradnjom službene džamije.

"Sve druge vjere ovdje -- jevreji, budisti -- imaju svoje mjesto, ali mi ne," izjavio je 48-godišnji Osama al-Najjar, nadzornik u naftnoj industriji.

"Ako želimo poštovati svoju vjeru, moramo to raditi pod zemljom. Mi ne činimo ništa loše," kaže on.

Naim Elghandour, 57, predsjedavajući Muslimanskog udruženja Grčke, koje ima skoro 18.000 članova, kaže da se nije molio u džamiji već 40 godina, otkako je iz rodnog Egipta došao u Grčku.

U Atini ima preko 100 improviziranih džamija, poput one u podrumu do prodavnice u vlasništvu Elghandourovog prijatelja Mazena Rassasa.

"To nije isto," kaže Elghandour. "Bez službenog svetog mjesta, muslimani su i bez imama," kaže on.

Elghandour kaže da postoje praktične poteškoće u pristupu improviziranoj džamiji iz dijelova grada udaljenih po pola sata i više, kao i u njenom održavanju.

"Ko bi mogao ovdje doći da se moli po pet puta dnevno? Sve te improvizirane džamije nisu legalne," kaže Elghandour.

U Grčkoj, kako se procjenjuje, živi 500.000 muslimana, a oko 40% njih je u Atini.

"Mnogi od njih [su] ilegalni imigranti, u zadnje vrijeme mete rasističkih napada i vladine čistke da se grad pročisti od njih, što su potezi koji su intenzivirali neprijateljstvo prema muslimanima. Preko polovine Grka anketiranih prošle godine usprotivilo se službenoj džamiji," izjavio je Rassas.

Atina je jedini glavni grad u EU bez džamije; one nisu dozvoljene od 1883. godine, kad su se Osmanlije evakuirale iz grada.

Samo turski većinska muslimanska enklava Trakija ima službenu podršku grčke vlade za islamska svetilišta.

Vlada je razmatrala niz lokacija za finansiranje izgradnje džamije. Ekonomska kriza, međutim, zajedno s otporom u grčkoj javnosti zbog povezivanja džamija s otomanskim prisustvom, kao i pritisak od strane moćne Grčke pravoslavne crkve, obustavili su sve planove.

Između ostalih, tu je i prijedlog da se renovira jedan objekat u jednoj zatvorenoj pomorskoj bazi na zapadu Atine, po cijeni od 750.000 eura.

"Međutim, nas nikad nisu pozvali i pitali za tu lokaciju," kaže Elghandour.

On kaže da je projekat džamije minimalistički, bez minareta i bilo kakvih islamskih motiva, radikalno smanjen u odnosu na ranije planove o izgradnji nove građevine od 1000 kvadratnih metara i 16 miliona eura za 500 vjernika.

Muslimani su u međuvremenu sve ogorčeniji. Prije dvije godine, skoro 1.000 vjernika koristilo je trg Univerziteta u Atini za molitve na otvorenom, ali njih je moralo čuvati 7.000 policajaca.

U septembru prošle godine, pristalice neonacističke Zlatne zore -- koja je prošlog mjeseca osvojila 18 mjesta u parlamentu -- napali su vjernike tokom molitve, gađajući ih jajima i jogurtom.

Pred Olimpijadu u Atini 2004. godine, Saudijska Arabija ponudila je da izgradi mega-džamiju dalje van grada u blizini aerodroma, ali od te ideje se odustalo nakon što je moćna Grčka pravoslavna crkva izrazila oštro protivljenje.

Međutim, postoje naznake da bi se stav vlade mogao omekšati. Yiannis Boutaris, gradonačelnik Soluna, izjavio je da tu želi službenu džamiju za 5.000 muslimana koji žive u tom gradu.

Boutaris je poznat na insistiranju na podizanju spomenika osnivaču Turske Mustafi Kemalu Ataturku, koji je rođen u tom gradu i koji je govorio da su Grci i Turci braća.

Jedna džamija u srcu Atine -- Saborna džamija -- predstavlja historijsko islamsko svetište iz 15. stoljeća, koje je u lošem stanju i koristi se kao skladište za arheološke nalaze. Tu se nalazi buvlja pijaca Monistiraki.

Muslimani u Grčkoj ustrajat će dok ne dobiju džamiju. "Oni nas ne mogu zaustaviti," izjavio je Elghandour.

/SETimes/