Mr. Azmir ef. Jusufi

Islam kao propisani sistem življenja na Zemlji, kada nešto označi zabranjenim, u cilju preventivnog djelovanja, odmah stavlja i barijere na sve puteve koji vode tome činu. On se, poput savremenih ideologija, ne bavi posljedicama jednog socijalnog zla, već uzrorocima koji rezultiraju to zlo.

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je salavat i selam na najčasnijeg, najodabranijeg, najpotpunijeg i najboljeg Allahovog roba, Muhammeda, s.a.v.s., na njegovu porodicu, na njegove ashabe i na sve one koje ih slijede u dobru do Kijametskog dana.
Danas ćemo progovoriti nekoliko riječi o razvratu, slijeđenju prohtjeva i spolnim bolestima, kao najvećem obliku ugrožavanja i prijetnjom naših porodica. 
Kao što je poznato, porodica je temelj svakog društva, međutim, temelj porodice je brak. Razvrat i nemoral uništava brak, a analogno tome uništava  i društvo i civilizaciju. Osvrnimo se na prijašnje narode npr. Lutov narod, koji je uništen zbog opake bolesti u društvu (homoseksualnosti).
Uzvišeni Allah je u Kur'anu rekao, kao što stoji u prijevodu značenja: "I Luta – kad reče narodu svome: 'Zašto činite razvrat koji niko prije vas na svijetu nije činio? Vi sa strašću prilazite muškarcima, umjesto ženama. Ta vi ste narod koji sve granice zla prelazi!' A odgovor naroda njegova glasio je: 'Istjerajte ih iz grada vašeg, oni su ljudi čistunci'. Mi smo njega i porodivu njegovu spasili, osim žene njegove; ona je ostala sa onima koji su kaznu iskusili. I na njih smo kišu spustili, pa pogledaj kako su razvratnici skončali.“ (El-A'raf, 80-84.)
U kontekstu govora Uzvišenog o zabranjenim radnjama koje se, s aspekta šerijata, karakteriziraju kao teški grijesi, spominje se i blud ili poznatije zinaluk. Blud je svaki spolni čin koji se ostvari izvan legalne bračne zajednice. Allah, dž.š., ga je okarektizirao kao „razvrat i ružan put.“
Uz ostale obaveze, čovjek je zadužen i za produženje svoje vrste na Zemlji. Da bi čovjek ispunio tu zadaću, Allah, dž.š., je u njegovo biće usadio skup nagona i pobuda koje ga svojom silinom vode osiguranju egzistencije kao individue i kao vrste. Pored nagona za jelom, pićem, spavanjem... pomoću čega čovjek održava svoj život, on seksualnim nagonom održava svoju vrstu.
Islam kao propisani sistem življenja na Zemlji, kada nešto označi zabranjenim, u cilju preventivnog djelovanja, odmah stavlja i barijere na sve puteve koji vode tome činu. On se, poput savremenih ideologija, ne bavi posljedicama jednog socijalnog zla, već uzrorocima koji rezultiraju to zlo.
Kur'an jasno precizira i zabranjuje u bilo kom obliku nepobitnim argumentom da je razvrat ružan, prljav i pogan put, pa kaže: "I ne približavajte se bludu, jer je to razvrat, kako je to ružan put.“ (El-Isra', 32)
Također, i u hadisima Muhammeda, s.a.v.s., nalazimo slične argumente pa kaže: "Nije pravi vjernik onaj koji napada i vrijeđa, koji proklinje, koji je bezobrazan, niti onaj koji je bestidan.“ (Buharija).
"Kada se čini nasilje porodicama drugih vjera, preći će vlast u ruke neprijatelja. Kada se proširi blud, namnožit će se broj zarobljenika. Kada se proširi „livata“ homoseksualizam, Allah će uskratiti svoj rahmet tom narodu. Neće biti važno u kojoj će nesreći nastradati.“ (Taberani).
Abdullah ibn. Abbas, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Između ostalog čega se najviše bojim je homoseksualizam. Allah je prokleo onoga ko bude činio ono što je činio Lutov, a.s., narod.“ (Nesai', Ibn Hibban).
“Uzvišeni Allah neće ni pogledati na Sudnjem danu u čovjeka koji spolno opći sa muškarcem ili sa ženom u njihovu stražnjicu (dubur).“ (Tirmizi).
"Bludnik dok čini blud nije vjernik, kradljivac dok krade nije vjernik, niti je uživalac vina, dok ga pije, vjernik.“ (Buhari, Muslim)
"Kada se u jednoj sredini pojavi blud, pojavi se siromaštvo i bijeda.“ (Buhari i Muslim).
Oni koji su bar malo vjerski opredjeljeni, ne slijepi, pitaju se otkud sad tolika zastupljenost bluda u našim zavičajima, društvu? Odgovor je prost, ugledanje na drugih, tj. "civiliziranih društva“. 
Širenje razvrata u jednom društvu proizvodi nesagledive posljedice kao što su: poplava pohota i strasti, rušenje osnovnih moralnih vrijednosti, slabljenje bračne zajednice, rastakanje tkiva jedne porodice, nezdravost odnosa međ' rodbinom supružnika, širenje spolnih bolesti i dr.
Ta pojava koja je prisutna preko 1500 god., jasno, precizno i striktno ukazuje  i daje nam odgovor zbog čega su stanja društava u alarmantnom stanju. Ne zaboravimo da Allah, dž.š., neće promijeniti stanje jednog naroda dok on ne izmijeni odnos prema svome Gospodaru.
Muhammed, s.a.v.s, nam nagovještava da će javni razvrat biti uzrok širenja raznih zaraznih i opakih bolesti u društvu, koje preci nisu za njih a niti su bili poznati, pa kaže: "Niti u jednom narodu se nije počeo javno činiti razvrat, a da ih nisu zadesile epidemije i teške bolesti, koje nisu zadesile njihove pretke!!!“ (Hakim, Ibni Madže).
Postoje nekoliko vidova spolnih bolesti, od kojih je i Aids ili Sida. Aids (Sida) je skraćenica riječi „Asquired Immune Deficiency Syndrome (Sindrom stečenog nedostatka imuniteta)“. Učenjaci su nakon velikog truda uspjeli da otkriju virus koji prouzrokuje sidu, a to je virus koji spada u porodicu retrovirusa i sličnim virusima koji prouzrokuju rak krvi vrste T kod čovjeka (HTLV I) po određenim osobinama, a razlikuje se u nekim pojedincima, zato mu je dat broj III, jer je on treći virus koji je otkriven iz ove porodice virusa (HITLV III). Izgleda da je to isti virus kojeg je otkrio Montanije i njegov tim u Francuskoj. Isti virus je otkrio i Dr. Lifi u San Francisku, kojeg su nazvali virus koji je povezan sa SIDOM (AIDS), RELATED VIRUS (ARV). Ova tri virusa (HTLV III), (ARV) i (LAV) su slična i zajedničke su im osobine.
Naučnici su ustanovili da je SIDA neizlječiva bolest koja predstavlja posljednji stadij infekcije virusom HIV i definira je kao skup simptoma i infekcija koji rezultuju slabljenjem i uništenjem imunog sistema. 
Molim Allaha Uzvišenog da očisti naša društva od svih vidova razvrata i nemoralnih radnji, da se povrati izvorno blagostanje u porodicama i da se povrati izvorna čovječja bit u braku i očuvanju reprodukcije ljudskoga roda! Amin    
Prizren, 11.10.2019. / 12. Safer 1441. H.