Izveo napad automobil-bombom

Dvadesetdevetogodišnji Albanac sa Kosova, Blerim Podvorica iz Lipljana poginuo je u samoubilačkom napadu u okolini Homsa u Siriji i on je treći bombaš-samoubica koji je na ratišta u Iraku i Siriji, izvevši napad automobil-bombom na sirijske vojnike, javio je portal Express.

Napad se dogodio u gradu Tadmur, prošlog ponedjeljka i to je bio jedan od dva napada tokom kojih je poginulo 12 sirijskih vojnika, prenosi portal "Express".



Podvorica je, kako navode mediji, uletio u položaj sirijske vojske u automobilu natovarenom eksplozivom. Smrt Blerima Podvorice, koji je kao član ISIS-a nosio ime Ebu Zajed Kosovi, potvrdio je njegov brat Kreshnik Podvorica na Facebooku.

"Ali, oni koji su ubijeni na Alahovom putu, ne govorite da su mrtvi, ne, oni su živi, ali vi to ne razumijete," naveo je Kreshnik Podvorica citat iz Kurana, uz obavještenje o smrti svog brata.



Prema informacijama iz Sirije, u dva samoubilačka napada u okolini Homsa, prošlog ponedjeljka poginulo je 12 sirijskih vojnika, dok je u akciji Asadovih snaga koja je uslijedila ubijeno tridesetak pripadnika Islamske države.

Blerim Podvorica je u Siriji ratovao pod imenom Abu Zaid Kosovi.

Podvorica je treći bombaš-samoubica koji je stradao tokom sukoba u Iraku i Siriji. Na ratištima u te dvije države bori se više od 300 dobrovoljaca sa Kosova.

U posljednjih mjesec dana u Siriji je poginulo najmanje pet dobrovoljaca sa Kosova.

Ovo je i četvrti slučaj samoubilačkog napada koji su izveli muškarci sa Kosova.

Podsjetimo, početkom juna, u Siriji je poginuo i javnosti najpoznatiji član ISIS-a sa Kosova, Lavdrim Muhaxheri.

Uz Muhaxherija ubijen je i Behlul Haqifi, takođe sa Kosova, nakon što je poginuo i Haqifijev brat, Ridvan Haqifi, koji je bio i komandant albanskih boraca iz redova ISIS-a u Iraku i Siriji.