Nakon smrti

Nakon potresne vijesti o smrti 22-godišnjeg studenta Otta Warmbiera, oslobođenog nakon 17 mjeseci pritvora u Sjevernoj Koreji, cijeli svijet se pita što mu se tamo dogodilo.

Na internetu je objavljen snimak Otta i grupe prijatelja kako uživaju u zimskim praznicima u Sjevernoj Koreji, posljednja snimka prije hapšenja nesretnog američkog studenta.
"Ovo je Otto kojeg znam i volim. Ovo je moj brat", napisao je Austin Warmbier, koji je objavio video snimljen tokom trodnevnog putovanja studenata krajem 2015. godine.
Dva mjeseca kasnije, objavljena je druga snimka mladića koji u suzama preklinje vladu Sjeverne Koreje za oprost. Otto je zahvalio vladi na "prilici da se izvini za svoj zločin, moli za oprost i pomoć u spašavanju vlastitog života".
Student je izjavio da je pokušao ukrasti propagandni poster iz hotela u Pjongjangu kao "uspomenu za jednu američku crkvu, uz dopuštenje američke vlade, kako bi narušio radnu etiku i motivaciju korejskog naroda".
U suzama je rekao: "Počinio sam najveću pogrešku u svom životu, ali ja sam samo čovjek". Nakon 17 mjeseci zatočeništva, Otto je vraćen u SAD 13. juna, ali tada je već bio u komi i nije mogao komunicirati zbog ozbiljnih oštećenja na mozgu.
Američki senator John McCain je izjavio: "Otto Warmbier, američki građanin, ubijen je od režima Kim Jong-una. U posljednjoj godini svog života proživio je noćnu moru u kojoj je korejski narod zarobljen već 70 godina".
Bivši predsjednički kandidat Marco Rubio je Ottovu smrt nazvao "državnim ubistvom". Sjeverna Koreja još uvijek drži u zatočeništvu nekoliko američkih građana, a čini se da im SAD nisu u stanju pomoći.