Pootresan izvještaj

Zračni napadi u Siriji predvođeni SAD-om uzrokovali su smrt "nevjerojatno velikog" broja civila, upozoravaju UN-ovi istražitelji ratnih zločina.

Sirijske demokratske snage (SDF) napreduju u borbi za Al-Raku, posljednje veliko uporište ISIS-a. Vodi se bitka u područjima gdje džihadisti drže zatočene stotine tisuća civila, uključujući djecu, i koriste ih kao ljudski štit.

"Borba se ne smije voditi na račun zatočenih civila"

Paulo Pinheiro, vođa Međunarodnog istražnog odbora vijeća za ljudska prava UN-a, upozorio je da se "borba protiv terorizma ne smije voditi na račun zarobljenih civila" te izjavio da je UN "vrlo ozbiljno zabrinut sve većim brojem civila koji umiru u zračnim napadima".
"Sve češći zračni napadi rezultirali su nevjerojatnim brojem ubijenih civila te prognaništvom 160 000 ljudi", rekao je Pinheiro i upozorio da zaraćene strane moraju djelovati "proporcionalno, prema međunarodnom pravu te spriječiti nepotrebne gubitke života".

Civili gube živote u napadima s obje strane

Obitelji koje pokušavaju pobjeći iz Al-Rake izjavile su da su meta napada s obje strane, a ISIS koristi megafone kako bi im zapovijedao da ne odlaze te pucaju u svakoga tko pokuša pobjeći i pale njihove automobile.
Stanovnici kažu da su teroristi minirali ulice, postavili zamke u kućama te iskopali tunele između domova civila u pripremama za daljnje borbe.
UN-ovi istražitelji ratnih zločina izjavili su da je do sada u zračnim napadima predvođenim SAD-om u Al-Raki ubijeno najmanje 300 civila, a u napadima u Iraku i Siriji u 3 godine ubijeno ih je najmanje 484.