Ankete

Na pitanje za koga bi glasali da se sljedeće sedmice održavaju izbori, 39 posto birača odabralo je uniju CDU/CSU.

Demokršćanska unija CDU/CSU, na čelu s Angelom Markel, 100 dana uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj bilježi najveći stepen podrške birača posljednjih mjeseci, izvijestio je javni servis ARD.
Na pitanje za koga bi glasali da se sljedeće sedmice održavaju parlamentarni izbori, 39 posto birača odabralo je uniju CDU/CSU, što je jedan posto više nego na posljednjem ispitivanju prije jednu sedmicu.
Njen glavni konkurent, Socijaldemokratska stranka Njemačke, na čelu s bivšim predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Schulzom, osvojila bi 24 posto glasova, što je povratak na iste vrijednosti koje je SPD bilježio prije euforije i porasta popularnosti socijaldemokrata.
Krajem februara Schulz je progašen kancelarskim kandidatom ove stranke.
U jednom trenutku krajem marta SPD je kratokoročno po popularnosti bio prestigao uniju CDU/CSU.

Najvažniji dio izbornog programa SPD-a

Za početak završne faze predizborne kampanje za izbore koji će biti održani 24. septembra Schulz je za narednu sedmicu najavio objavljivanje najvažnijeg dijela izbornog programa SPD-a, poreznu politiku koja predviđa veće namete za one s višim zaradama te olakšice za zaposlene u srednjem i nižem platnom sektoru.
Prema istom ispitivanju javnog mnijenja, na trećem mjestu našla bi se Liberalno-demokratska stranka sa devet posto, iza koje slijede stranka Ljevica te desno-populistička stranka Alternativa za Njemačku, sa po osam posto.
Stranka Zeleni sa sedam posto nalazi se tek nešto iznad izbornog praga, što je dodatno potaklo rasprave o sudbini ove nekad vrlo značajne stranke.