Velika grafika: Ko su ključni igrači?

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je izolaciju Katara kao „kršenje islamskih vrijednosti“, rekavši da je to ravno "smrtnoj kazni" izrečenoj Dohi, u krizi koja potresa cijeli Bliski istok.

Moćni saveznik
 
- Velika greška je načinjena u Kataru. Izolirati državu u svim područjima je nehumana odluka i ona krši islamske vrijednosti. To je isto kao da je Katar osuđen na smrtnu kaznu - rekao je Erdoan članovima svoje vladajuće AK partije.

On je dodao da je Katar pokazao najveću odlučnost protiv Islamske države, zajedno s Turskom. Erdoanovi komentari predstavljaju do sada najjaču intervenciju moćnog saveznika Dohe, osam dana nakon što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Egipat, Jemen, Libija i Maldivi prekinuli veze s Katarom i uveli mu oštre ekonomske sankcije.

Katar je odbacio optužbe da podržava islamske militante i Iran.

Vlasti Maroka jučer su najavile da će poslati veću količinu hrane Kataru radi povećanja zaliha u toj zemlji, saopćeno je iz marokanskog ministarstva vanjskih poslova. U saopćenju se navodi da je odluka donesena u skladu s islamskim načelima solidarnosti i međusobne podrške tokom svetog muslimanskog mjeseca ramazana.


Ključni igrači u katarskoj krizi

Imaju resurse

Katar je prije blokade uvozio oko 80 posto hrane iz većih arapskih zemalja, a sada mu pomoć stiže iz Turske i Irana. Vlasti Maroka su ranije saopćile da će ova zemlja ostati neutralna u sporu s Dohom.

Iz ministarstva finansija Katara saopćeno je da najbogatija zemlja po glavi stanovnika u svijetu ima dovoljno resursa da izdrži blokadu.

Borba protiv terorizma

Premijer Pakistana Navaz Šarif izrazio je nadu da postoji mogućnost brzog rješenja krize koja okružuje energetski bogatu naciju Katara, saopćeno je iz premijerovog ureda. U saopćenju izdatom nakon Šarifovog povratka iz Saudijskoj Arabiji navodi se da je ova posjeta potvrdila posvećenost Pakistana suverenitetu Saudijske Arabije.

Saudijski kralj Salman je na sastanku sa Šarifom istakao da je zajednička borba protiv terorizma u interesu svih muslimanskih zemalja.

Autor: Avaz.ba