O njegovom tijelu brine se grupa naučnika

Pitanje Lenjinovog tijela, odnosno njegove sahrane već je dugi niz godina tema vrućih debata i o tome se raspravlja još od početka osamdesetih godina u Rusiji. Međutim, nije u pitanju samo način na koji ova zemlja odaje počast jednom od svojih najvećih revolucionara, već je to i pitanje novca, jer održavanje balzamiranog Lenjinovog tijela nije jeftino.

Ruska vlada svake godine na konzerviranje tijela vođe Oktobarske revolucije potroši oko 13 miliona rubalja, odnosno 200.000 dolara kako bi njegovo tijelo izgledalo kao da je još živ. Prema istraživanju koje je u aprilu provedeno u Rusiji više od polovine Rusa, tačnije, njih 58 posto, želi da se Lenjinovo tijelo makne iz mauzoleja na Crvenom trgu u Moskvi i konačno dostojno pokopa.

Inače Lenjin je balzamiran eksperimentalnim tehnikama, koje zahtijevaju stalno održavanje, zbog čega je čak formirana "Mauzolejska grupa" naučnika. Tim je imao 200 stručnjaka koji su pripremali specijalne preparate, a prioritet im je sačuvati oblik, težinu, boju i fleksibilnost tijela, u odnosu na biološka tkiva, pa su određene dijelove kože i mišića zamijenili plastikom i drugim materijalima.

Svake dvije godine tijelo uranjaju u kupku od glicerola i kalij acetata na 30 dana, a zahvaljujući toj tehnici, kažu stručnjaci, može biti očuvano stoljećima. Iako su uklonjeni krv, sve tjelesne tekućine i unutarnji organi, brkovi, obrve i brada su originalni. Umjesto kože, nanesen je materijal od mješavine parafina, glicerina i karotena, prenosi BBC.

Zanimljivo je da je zbog održavanja posmrtnih ostataka prvog vođe SSSR-a nastala i tehnika, zahvaljujući kojoj je kasnije omogućen protok krvi kroz bubrege donora tokom transplantacije. Lenjinovo tijelo balzamirano je na zahtjev Staljina.