Qari Yasin smatra se odgovornim za više terorističkih napada

Istaknuti vođa Al-Qaide Qari Yasin, koji se smatra odgovornim za više terorističkih napada ubijen je u napadu američkog drona u Afganistanu, javio je Pentagon.

Pentagon je naveo da je Yasin ubijen u napadu američkog drona 19. marta u provinciji Paktika, na istoku Afganistana - koja graniči s Pakistanom.
Qari Yasin smatra se odgovornim za brojne napade počinjene u Pakistanu. On je optužen da je organizirao napad 20. septembra 2008. na hotel Marriott u Islamabadu u kome su ubijene desetine ljudi, među kojima i dva američka vojnika. 
Njemu se pripisuje i da je odgovoran za napad 2009. na autobus koji je prevozio tim igrača kriketa iz Šri Lanke u Lahor, na istoku Pakistana u kome je ubijeno pet pakistanskih policajaca i dvoje civila, a šest članova kriket tima je povrijeđeno. 
Ubistvo Jasina u istočnom Afganistanu potkrepljuje pakistanske tvrdnje da su ekstremisti, njihovi neprijatelji, našli utočište u toj zemlji. Afganistan i Pakistan uzajamno se optužuju da pružaju utočište njihovim neprijateljima. 
Odnosi su se pogoršali početkom ove godine poslije niza napada u Pakistanu u kojima je ubijeno 125 ljudi, što je navelo Islambad da zatvori granicu s Afganistanom više od mjesec dana. Pakistan je danas objavio da podiže ogradu na nekim dijelovima granice s Afganistanom.