Prekid vatre

Ruska Federacija potpuno je obustavila napade u oblastima iz kojih je dobila zahtjev za prekid vatre, kaže ruski general.

Rusija je obustavila sve zračne napade na teritorije naoružanih grupa u Siriji, uključujući i Vladinih snaga, u skladu sa primirjem koje je noćas stupilo na snagu, saopćio je visoki ruski vojni zvaničnik, javile su agencije.
"Ruska Federacija potpuno je obustavila napade u 'zelenoj zoni', to jest u onim oblastima u kojima su naoružane jedinice koje su nam poslale zahtjev za prekid vatre", rekao je general Sergej Rudskoj na brifingu u Moskvi.
On je rekao da je 17 naoružanih grupa najavilo da će poštovati prekid vatre.
Prekid vatre u Siriji je, uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, stupio na snagu tokom noći, ali ga nisu prihvatile grupe Islamska država Irak I Levant (ISIL),  Front al-Nusra, sirijski ogranak Al-Kaide. 
Pregovori između režima Bashara Al-Assada i opozicijskih pobunjeničkih grupa bili su otkazani početkom februara zbog velike ofanzive koju je Assadova vojska pokrenula uz podršku ruskih zračnih udara protiv pobunjenika.
Vijeće sigurnosti UN-a u petak je jednoglasno pozvalo sve strane u ratu u Siriji da poštuju uslove američko-ruskog sporazuma o prekidu vatre.