Koliko vrijedi vaš pasoš?

Možda živimo u svijetu telefona, tableta i računara, ali papirni blokčić veličine 7x12 centimetara zvani pasoš i dalje ima veliku moć.

Više od toga što nam garantuju ulazak u strane zemlje, pasoš i vize mnogo govore o geopolitičkim položajima, vezama između država, ali i statusu naše države spram ostatka svijeta.

Oni su takođe i od neprocjenjive vrijednosti - pitajte bilo kod stanovnika manje razvijenih zemalja da li bi radije da dobiju na lotou ili američki pasoš i velike su šanse da bi većina njih izabrala ovo drugo (mada bi i oni pogrešili jer misle da je američki pasoš najmoćniji na svijetu).

Možda će vas iznenaditi saznanje da "lideri slobodnog svijeta", odnosno Sjedinjene Američke Države i nisu najslobodniji, barem kad je riječ o pasošu.

Na vrhu liste nalaze se Velika Britanija, Švedska i Finska čiji građani mogu da uđu u 173 zemlje svijeta bez vize (ili da vizu dobiju na ulasku). SAD, Njemačka, Luksemburg i Danska nalaze se na drugom mestu i njihovi državljani mogu da uđu u jednu državu manje, odnosno u 172. Građani Kanade su na trećem mjestu jer mogu slobodno da putuju u 170 zemalja, a Australijanci na četvrtom sa 168 zemalja. Stoga izgleda da su britanski i skandinavski pasoš ipak najmoćniji na svijetu, a Evropljani, stanovnici Sjeverne Amerike i Australije imaju najbolji pristup ostatku svijeta.

Kosovo, iako u Evropi, nema tu privilegiju da slobodno putuje u veliki broj zemalja, i nalazi se na samom dnu ljestvice. Građani Kosova bez vize mogu da uđu u samo 38 zemalja.

Poređenja radi, građani Srbije, bez vize mogu u 104 države. Hrvati kao članovi EU mogu slobodno da putuju u 129 zemalja, Slovenci u 155, Makedonci u 103, Crnogorci u 98, a Bosanci u 91 zemlju. Na dnu liste su stanovnici Libana, Šri Lanke i Sudana. Ipak, na samom začelju su Avganistanci, kojima je slobodan ulazak dozvoljen u svega 28 zemalja svijeta.
 
Šengen - specijalna privilegija

Šengenska zona predstavlja skup nacija u Evropi među kojima nema sistemske granične kontrole između država članica. Građani bilo koje od 22 članice Evropske unije mogu se slobodno kretati bez pasoša u toj zoni. Članstvo u Evropskoj uniji ne podrazumijeva automatski da država pripada i šengenskoj zoni - Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska su odlučile da ne budu dio Šengena.