Zapanjujuće proročanstvo

Harvardski profesor Samuel P. Huntington je prije 25 godina napisao knjigu u kojoj predviđa svjetske sukobe. Posebno je istakao 3 zemlje - Izrael, jevrejsku maticu okruženu islamskim morem, Ukrajinu, državu u klinču zapadnog i istočnog hrišćanstva, kao i Etiopiju, hrišćansku zemlju u istočnoj Africi koja se graniči sa muslimanskim svijetom...

Te 1993. godine cio slobodni svijet nalazio se u slavljeničkom raspoloženju. Činilo se da poslije rušenja Berlinskog zida, raspada SSSR i završetka hladnog rata budućnost čovječanstva izgleda ružičasto i da dolaze decenije mira, stabilnosti i progresa.
 
Ipak, i tada se jedan čovjek osmelio da "pokvari žurku" i objavi proročku analizu budućnosti u kojoj je predvidio sve suprotno – borbu umjesto mira, nestabilnost umjesto stabilnosti i povratak tradicionalizmu umjesto progresa.

I ne samo to, on je prepoznao i uzroke budućih sukoba, glavne zaraćene strane, a čak je označio i područja borbe.

O kome se radi i šta je ovaj mislilac prorekao prije skoro četvrt vijeka?

Danas pokojni pisac čuvenog djela "Sukob civilizacija i ponovno uspostavljanje svjetskog poretka" Samuel P. Huntington bio je profesor na Harvardu i 1993. godine napisao je članak u kome je saopštio svoja predviđanja o svijetu XXI vijeka.

Razmišljanja je 4 godine kasnije proširio u knjigu, koja danas spada među najcitiranija geopolitička štiva.

Po Huntingtonovom sudu, izrečenom prije skoro 25 godina, pad komunizma i prestanak ideološkog sukoba između komunizma i kapitalizma nije nikakav "kraj historije" i uvod u doba blagostanja, već samo kratki historijski intermeco.

Vrijeme poslije kraha komunizma, po Huntingtonu, neće biti nikakav period mira već će, naprotiv, biti obilježeno novim izvorom borbe i sukobom civilizacija. Pod tim pojmom on je podrazumijevao neizbježne krvave borbe između blokova zemalja povezanih zajedničkom kulturom, historijom i posebno religijom, kojoj je pridavao centralno mjesto u budućim turbulentim vremenima.

Huntington je prepoznao ukupno desetak civilizacijskih pojaseva u svijetu, ali je prognozirao da će prvi sukobi početi između islamske i civilizacija sa kojima se ona graniči, a posebno sa hrišćanskom!

PREDVIDiO SVE DANAŠNJE TAČKE SUKOBA

U početku kontroverzna i odbačena kao prevaziđena, teorija ovog harvardskog profesora počela je da se obistinjuje događajima od 11. septembra, a buduća dešavanja su potvrdila njegovo svako napisano slovo. Nastanak ISIS kalifata, teroristički napadi Čečena u Rusiji, talibana iz Pakistana u Indiji, muslimanske Ujgurske manjine u Kini i brutalni zločini Boko Harama u Nigeriji dešavaju se ña tačno onim lokacijama koje je Hantington iscrtao na mapi svijeta još 1992. godine!

Veliku pažnju ovaj mislilac posvetio je zemljama takozvanih "pomešanih civilizacija" u kojima će sukobi biti stalni i posebno brutalni. Posebno je istakao 3 zemlje – Izrael, jevrejsku maticu, okruženu islamskim morem, Ukrajinu, državu u klinču zapadnog i istočnog hrišćanstva, kao i Etiopiju, hrišćansku zemlju u istočnoj Africi koja se graniči sa muslimanskim svijetom.

Ako danas, 2015. godine, sagledamo situaciju u Izraelu i Ukrajini i krvave borbe kojima se kraj ne nazire, vidimo da je Huntington ponovo pogodio i možemo samo zaključiti da žitelje Etiopije, sudeći po njegovim predviđanjima, očekuju nimalo lijepe godine.