Psihološke traume

Trojica izraelskih vojnika sebi oduzela živote nakon napada na Gazu, a njih 100 se nalazi na psihijatrijskom liječenju.

Iako je izraelska agresija na Pojas Gaze okončana, i dalje ima žrtava. Izrael i danas gubi svoje vojnike, ali ovaj put ne od metaka palestinskog otpora, nego uslijed psiholoških posljedica zbog iznenađujućeg otpora na koji su naišli.
Izraelski mediji otkrivaju da su trojica vojnika brigade „Givati“ - jedne od elitnih brigada izraelske vojske - počinili samoubistvo nakon psiholoških kriza i trauma koje su pretrpjeli u proteklom ratu.
Mediji javljaju kako su trojica vojnika počinila samoubistvo i to u samo nekoliko dana razlike, napominjući da je pored njih pronađeno njihovo lično oružje, te da su dvojica sebi oduzela živote u vojnim bazama koje se nalaze duž granice s Pojasom Gaze.
Zajednička poveznica kod sve trojice vojnika jeste podatak da su učestvovali u kopnenim borbama koje je vodila njihova brigada tokom operacije „Zaštitna linija“.

Psihološke traume

Izraelski list Maariv otkriva kako su „oni patili od psiholoških poremećaja zbog trauma pretrpljenih za vrijeme kopnenih akcija u Gazi, nakon kojih im nije ukazana neophodna psihološka pomoć“.
Izraelska vojska je  priznala kako je najmanje stotinu vojnika, učesnika u proteklom ratu, „prebačeno na psihijatrijsko liječenje u specijalizirane bolnice, te da će isti toliki broj vojnika biti uvršten na listu onih kojima je potrebno psihološko liječenje.
Ovaj list potvrđuje i to da su na desetine oficira zaduženih za mentalno zdravlje vojnika pratili borbene jedinice tokom rata u Gazi, te obavili razgovore sa vojnicima uoči kopnenih akcija, kao mjere predostrožnosti za sprečavanje samoubistava.
Haaretz navodi da su prošlog mjeseca otkrili podatak kako je ukazana psihološka pomoć stotini vojnika „tokom rata u Gazi“, dodajući da se taj broj „postepeno povećava nakon završetka kopnene akcije.“
List prenosi i poziv vojne komande upućen redovnoj i rezervnoj vojsci da ne oklijevaju potražiti psihološku pomoć od jedinica u čijoj je to nadležnosti.
Također, otkriva i da vojska “istražuje mogućnost da se ovim programom obuhvate sve vojne snage koje su učestvovale u napadima na Gazu, kako bi se utvrdilo da li nose posljedice ratnih trauma“ s namjerom da im se obezbjiedi rani tretman uz pomoć psihologa i zdravstvenih ustanova.

Posljedice rata

Psihologinja, dr. Maja Barak, pojašnjava da rat „veoma često ostavlja različite psihološke posljedice na vojnike“, dodajući da neki od njih „ne uspijevaju riješiti te psihološke probleme, što kasnije dovodi do katastrofe.“
Na pitanje Izraelskog nacionalnog radija, Barak odgovara da je rat veoma brutalan događaj, te da borbe dovode do tenzija koje izazivaju osjećaje pritiska i šoka, uz napomenu da to nije jedini razlog za samoubistvo.
Objašnjava i kako je izraelska vojska svjesna ovih rizika, stoga već godinama ulaže velike napore u dijagnosticiranju stanja vojnika, te priprema svoje snage za teške situacije“, napominjući da se broj samoubistava smanjuje.    
Barak navodi najčešće simptome teškog stresa koji se pojavljuje kod vojnika nakon što prođe kroz traumatska iskustva, kao što su „problemi sa spavanjem, zatvaranje u sebe, frustracije, gubljenje apetita, te neke neuobičajene reakcije.“

Skrivanje podataka

Psiholog dr. Jamal Dkaddoqa smatra kako postoji velika vjerovatnoća da izraelska vojska sakriva pravi broj vojnika koji su izvršili samoubistvo, te da očekuje da će taj broj preći cifru od sedam samoubistava, koliko su ih priznali u toku 2013. godine.
Dkaddoqa pojašnjava za Al Jazeeru da izraelska vojska ulaže velike napore u borbi protiv ove pojave kroz programe ranog otkrivanja i sistematskog liječenja.
I pored toga, pretpostavlja se kako je taj broj veći nego što se navodi u zvaničnim podacima, zbog toga što pojedini civili počine samoubistvo odmah nakon vojne službe.
S druge strane, glasnogovornik izraelske vojske negira ove izjave, uz tvrdnje kako je broj samoubistava dramatično manji zahvaljući programima prevencije i liječenja, kao i zbog novog sistema kojim se smanjuje količina oružja dostupna vojnicima.
No, portal Sedmo oko, zadužen za kritike izraelske štampe, optužuje medije za saradnju sa vojskom u zataškavanju ovog fenomena.
Odgovarajući na pitanje Al Jazeere, urednik portala Uzi Benziman, kaže kako je vojska „učinila katastrofalnu grešku po pitanju ove pojave samoubistava vojnika, te da ih štampa u tome slijedi“, naglašavajući kako zanemarivanje tog fenomena i šutnja o svemu što se želi „sakriti“ neće riješiti taj problem, niti ga zaustaviti.
Benziman, rezervni oficir, naglašava da ova pojava samoubistava vojnika prati svaku vojsku nakon što izađe iz rata, zbog čestih okršaja koji dovode do pogibija ili ranjavanja vojnika tokom žestokih borbi, što se negativno odražava na psihološko stanje njihovih kolega.
Istakao je da izraelska vojska „nakon što je godinama zanemarivala suočavanje sa ovim problemom, pokreće projekat uz pomoć 'Plana Magen' na osnovu kojeg bi se svakom vojniku, uoči rata i tokom njega, pružila adekvatna psihijatrijska pomoć uz saradnju sa njihovim porodicama.“
Izvor: Al Jazeera