Nije postignut dogovor o produženju

Primirje u Pojasu Gaze u trajanju od 72 sata postignuto između Izraela i Hamasa isteklo je jutros u 7.00 sati srednjeevropkom vremenu, a neće biti produženo budući da nije došlo do sporazuma Izraela i palestinske strane na pregovorima u Kairu, javlja Anadolija.

Trajno primirje o kojem je pregovarano u Kairu na inicijativu Egipta nije postignuto.
Glasnogovornik Hamasa  Sami Ebu Zuhri je izjavio kako nije postignut dogovor sa Izraelom o trajnom primirju. On je rekao da palestinska strana nije prihvatila izraelske uslove za produženje primirja, ali da pregovori i dalje traju.
"Palestinska strana nije prihvatila dogovor o produženju primirja. Hamas će nastaviti sa pregovorima", rekao je Ebu Zuhri.
Glasnogovornik vojnog krila Hamasa Ebu Ubejde je u izjavi za AA rekao da primirje ne može biti produženo ukoliko Izrael ne prekine sa opsadom Pojasa Gaze.
Raketirana teritorija Izraela
Po isteku primirja tri rakete tipa Grad pale su na Ashkelon. Izraelski mediji su izvijestili da su se sirene za uzbunu oglasile u Ashkelonu i susjednom Eshkolu.
Izrael je počeo vršiti zračne napade na Gazu 7. i kopnene napade 17. jula, u operaciji "Zaštitna linija". Izrael i Hamas su dogovorili trodnevno primirje koje je na snagu stupilo 5. augusta u 8.00 sati po lokalnom vremenu.
Broj proginulih u izraelskim napadima na Gazu dosegao je 1.886 osoba.